Köp av begagnad bil

Att köpa en begagnad bil är inte lika enkelt som att köpa en helt en bil från en bilhandlare. När du köper begagnat privat så innebär det att du själv måste vara kunnig om vad du skall titta efter för att upptäcka eventuella fel. Bland annat är just vikten av att se de dodla felen väldigt viktigt. När du väl genomfört köpet och skrivit på ett avtal går det inte att komma i efterhand att påpeka att du faktiskt köpte bilen i god tro. Lagen som reglerade just det begreppet togs bort den 1 juli 2003 vilket innebär att du inte längre har rätten att hävda just god tro. Det har således blivit än mer viktigt att påtala alla eventuella fel redan från början.

Ägarupplysning – en viktig del

Du bör också genomföra en ägarupplysning på bilen för att bekräfta att personen som vill sälja bilen till dig också står som ägare för den. Risken att någon försöker sälja en stulen bil kan finnas. Det är också viktigt att ha kontroll på vilka listpriser som gäller för den aktuella biltypen. Beroende på hur långt bilen gått och vilken årsmodell det är så kan du själv stämma av vad bilen borde kosta om du skulle köpa den av en bilhandlare. Det kan vara ett bra argument för att veta ungefär i vilken prisklass du bör hamna på.

Skriv avtal och begär kvitto vid bilköp

Var noggrann med att skriva avtal och att du får kvitto på köpet om det skulle bli ett efterspel av något slag. Ett kvitto är en förutsättning för att kunna driva någonting vidare om ni hamnar i konflikt.