Vad är ett billån?

Ett billån betyder, precis som det hörs på namnet, att någon lånar pengar för att köpa en bil. Det kan vara så att det finns ett behov av att nyttja en bil men att det ekonomiska utrymmet inte riktigt finns. Flertalet banker och kreditinstitut, exempelvis DnB NOR,  erbjuder förmånliga mindre lån med fördelaktiga räntor. Främst för att så många som möjligt i alla fall ska ha möjligheten att skaffa sig en bil.

Ett billån brukar normalt ges på mellan 40 000 – 400 000 kr och hur mycket lånet kommer kosta dig i slutändan beror på vilken ränta du har på lånet, hur mycket du lånat, hur snabbt du betalar tillbaka och vilka uppläggningsavgifter som tas ut av långivaren. Bankerna och kreditinstitutetn brukar ha en maxgräns för hur lång tid du får ta på dig att betala tillbaka, och denna brukar variera mellan 8-12 år. Här nedan kan du se ett exempel på hur mycket ett lån kan kosta och hur avbetalningstiden påverkar kostnaden:

Om du tar ett lån på 200 000 kr till räntan 3,50% och betalar av lånet på åtta år kommer lånet kosta dig 31 075 kr i slutändan, betalar du istället av lånet på fyra år kommer det bara kosta dig 15 328 kr, det vill säga nästan hälften.

Det kan också vara bra att veta att de flesta också kräver att du själv står för en del av inköpskostnaden av bilen, en sk kontantinsats. Vanligtvis ligger denna på 20%, vilket betyder att om du vill låna pengar till en bil som kostar exempelvis 200 000 så måste du själv kunna betala 40 000 kr vid köpet (dvs 20% av bilens pris).

Långivarna har ofta fler krav än så innan de beviljar ett lån. Att låntagaren uppnått en viss ålder och tjänar en viss summa om året är vanliga krav liksom att lån inte beviljas den som har betalningsanmärkningar.