Behöver du låna pengar för att köpa bil så kan du vända dig direkt till en lånebank. Alternativet till detta är att använda sig av den finansieringstjänst som erbjuds hos bilhandlaren. De flesta större bilhandlare och återförsäljare är anslutna till ett kreditinstitut som erbjuder dig att låna till köpet. Om du ännu inte bestämt vart du ska köpa din bil så kan du förbereda dig genom att ansöka om ett billån hos en lånebank online. Antingen väljer du då en lånebank som erbjuder ett säkrat billån eller så ansöker du helt enkelt om ett vanligt blancolån. Fördelen med det sistnämnda lånet är att du inte behöver betala någon kontantinsats. Dessutom har du möjlighet att köpa bilen av en privatperson vilket inte är fallet om du tar ett billån med säkerhet. Nedan listar vi välkända lånebanker som låter dig låna pengar för att köpa bil. Lånet kan även användas för att finansiera bilservice eller för att köpa bildelar. En del aktörer som finns listade nedan är så kallade låneförmedlare som jämför lån från flera olika lånebanker.

Lånebanker och låneinstitut i Sverige

Storbanker som lånar ut pengar

svenska lånebanker

Under många år så var vi svenskar förpassade till de svenska storbankerna om vi behövde låna pengar. Det fanns helt enkelt inte några andra alternativ. Med anledning av detta hade storbankerna stor makt över människors privatekonomi. Kraven för att låna pengar hos storbanker så som Swedbank, SEB och Handelsbanken är dessutom ganska höga. Åtminstone om man jämför med de alternativa banker och låneinstitut som numera konkurrerar med storbankerna. Däremot kan det kännas tryggt att vända sig till en större bank. En annan fördel med större banker är att dessa ofta erbjuder billån med säkerhet. Sådana lån är i regel billigare än om man väljer att låna utan säkerhet.

De flesta storbanker i Sverige erbjuder idag säkrade billån. Dessa lånebanker kräver då att du finansierar 20% av bilens pris själv. Detta med en kontantinsats eller handpenning. Resterande del får du låna till och räntan ligger runt 3-5%. Detta kan jämföras med blancolån där låneräntan ligger på mellan 2,95-29,95%. Har du en sämre kreditvärdighet så riskerar du alltså att få betala en riktigt dyr ränta. Tar du istället ett säkrat billån hos en storbank så kan du komma undan billigare. Då gäller det dock att du uppfyller de krav som lånebanken ställer på dig. Det handlar inte sällan om att du ska vara myndig, ha en fast inkomst samt vara fri från betalningsanmärkningar.

Lendo jämför lån från olika lånebanker

Låneinstitut och kreditinstitut

Utöver storbankerna så finns det andra typer av lånebanker i Sverige. Det handlar om låne- och kreditinstitut i varierande storlek. Dessa låneinstitut återfinns ofta online och för att kunna hålla låga räntor och bra villkor erbjuder man bara sina tjänster digitalt. Således finns det i regel inga bankkontor att uppsöka. Istället sker hela låneprocessen via låneinstitutets hemsida där du identifierar dig och signerar lånehandlingar med BankID. Många av dessa låneinstitut och kreditinstitut fokuserar på så kallade blancolån. Det är lån som inte kräver någon säkerhet i form av exempelvis en bostad eller en bil. Hos dessa lånebanker kan du ansöka om billån utan kontantinsats.

Utöver större låneinstitut finns det även små kreditbolag som erbjuder smslån och kontokrediter. Dessa lån är i regel dyra då den effektiva räntan är väldigt hög. Däremot har du möjlighet att låna mindre belopp om du ska köpa en billig begagnad bil. Pengarna betalas i regel ut samma dag som låneansökan blivit godkänd. Du betalar därefter av lånet under de kommande månaderna. Vill du låna till bil utan UC så är det ett sådant här kreditbolag du ska vända dig till.

bakgrund faq

Låneförmedlare som jämför bankernas räntor

Låneförmedlare jämför banker

Ett alternativ till dig som inte vill vända dig till en enskild bank är att använda dig av en låneförmedlare. En låneförmedlare är ett företag som kostnadsfritt jämför banker och räntor åt dig. Genom att vända dig till en låneförmedlare när du letar efter billån har du möjlighet att hitta det billigaste och bästa lånet. Låneförmedlare samarbetar vanligtvis med runt 30 olika banker och låneinstitut som får konkurrera om att ha dig som kund. Genom bara en ansökan och en kreditupplysning i UC kan du alltså få 30 erbjudanden. Dessa erbjudanden kan du sedan jämföra för att se vilken aktör som erbjuder dig lägst ränta och bäst villkor.

Att använda sig av en låneförmedlare är inte bindande. Får du inget billån som är bra nog så har du alltså rätt att tacka nej till samtliga erbjudanden. Låneförmedlaren tar heller inte ut någon avgift och du får inget räntepåslag. Istället är det bankerna som får betala låneförmedlaren för själva förmedlingen. Populära låneförmedlare i Sverige är Lendo, Zmarta och Enklare.

Så väljer du rätt bank och långivare

Om du går i tankarna att köpa en ny bil och letar finansiering så bör du bestämma dig för vilken bank du ska vända dig till. Utbudet av lånebanker i Sverige är väldigt stort och det kan vara svårt att veta vilken bank eller långivare som är rätt för just dig. Om du redan har dina banktjänster samlade hos en och samma bank så är det mycket möjligt att detta kan komma dig till gagn i en förhandling om ränta. Det skadar dock inte att se över utbudet av lånebanker och se om du kan få ett billån billigare någon annanstans. Först bör du dock bestämma dig om du vill ta ett billån med eller utan säkerhet. Det är nämligen långt ifrån alla långivare som erbjuder säkrade billån.

Har du tänkt att finansiera ditt bilköp genom ett blancolån så erbjuds detta av desto fler lånebanker. Du kan då använda dig av en låneförmedlare för att jämföra räntan hos de olika bankerna. Det kan även vara bra att läsa på om tilläggstjänster som de olika bankerna har. Vissa långivare erbjuder exempelvis låneskydd eller möjlighet till amorteringsfria månader.

Vilken bank som är bäst för en person är nödvändigtvis inte bäst för en annan. Alla personer har olika behov och med anledning av detta är det svårt att utnämna en bank som är bäst. Däremot skadar det inte att se över Svenskt Kvalitetsindex lista över lånebanker med högst kundnöjdhet.