Är man i behov av en bil men inte har den ekonomi som krävs för att finansiera köpet så är billån ett bra alternativ. Det finns idag både billån med säkerhet och billån utan säkerhet. Förutsättningarna för att få dessa lån kan dock variera. Ett billån med säkerhet erbjuds främst av större låneaktörer och banker. Inte sällan handlar det om traditionella banker som har en snäv syn på kreditvärdighet. Detta innebär att man ogärna lånar ut pengar till personer med sämre ekonomiska förutsättningar. Att exempelvis låna pengar till bil med betalningsanmärkningar är inte helt självklart för storbankerna. Däremot finns det många andra långivare som är villiga att erbjuda billån till personer med en betalningsanmärkningar. I de flesta fall handlar det då om ett billån utan säkerhet där du har möjlighet att låna till hela bilköpet. Så är inte fallet för billån med säkerhet utan där krävs det istället en kontantinsats på 20%. Har du betalningsanmärkningar och vill låna till bil utan säkerhet så bör du vända dig till någon av nedan listade lånebolag.

Här kan du låna till bil trots betalningsanmärkning

Vad innebär ett billån med betalningsanmärkning

Billån med betalningsanmärkning

Ett billån med betalningsanmärkning är vanligtvis ett så kallat blancolån. Detta är ett helt vanligt privatlån utan säkerhet där du lånar till precis vad du vill. Vissa låneförmedlare och låneinstitut väljer dock att kalla lånen för billån. Trots detta behöver pengarna alltså inte vara öronmärkta för att just köpa en ny bil. Istället är det helt valfritt vad du använder pengarna till och långivaren i fråga lägger sig inte i ditt beslut. Många lånebolag som erbjuder billån utan säkerhet accepterar även låntagare med sämre ekonomiska förutsättningar. Det kan handla om att låntagaren i fråga har betalningsanmärkningar, många förfrågningar eller större skulder. Således är det fullt möjligt att bli beviljad ett billån trots betalningsanmärkningar. De låneinstitut som erbjuder billån med betalningsanmärkning väljer att se till din aktuella betalningsförmåga istället för att stirra sig blind på din historik. Har du därför en helt okej inkomst och inte har några aktiva skulder hos Kronofogden bör det inte vara något problem för dig att få låna.

Om du har nyare betalningsanmärkningar så kan det vara värt att vänta lite innan du ansöker om ett billån. Långivare ser inte lika blint på nya betalningsanmärkningar som gamla. Även du som har betalningsanmärkningar som snart försvinner ur registret kan tjäna på att avvakta med att låna pengar. En betalningsanmärkning finns kvar i registret i 3 år innan den försvinner för gott. Väljer du att avvakta med att låna till betalningsanmärkningen försvunnit så har du en mycket större chans att få en låg ränta och bra villkor på ditt billån. För den med dålig kreditvärdighet kan ett omstartslån vid anmärkning vara ett bra sätt att få ekonomin på fötter igen.

Hitta ett billån med betalningsanmärkning hos Lendo
bakgrund faq

Vilka kostnader bör jag räkna med?

Har du betalningsanmärkningar så har du tyvärr sämre förutsättningar att få ett billigt lån. När banker och låneinstitutet sätter ränta på billån så gör dom detta efter att ha gjort en kreditbedömning. Vilken ränta du får beror således på hur god kreditvärdighet du har. En god kreditvärdighet innebär att man har en bra inkomst, inte särskilt mycket skulder, få förfrågningar och är fri från betalningsanmärkningar. En dålig kreditvärdighet innebär det motsatta. Med anledning av detta kommer dina betalningsanmärkningar att påverka räntesättningen. Detta då en sämre kreditvärdighet innebär en större risk för långivaren. Alla banker och låneinstitut har olika räntespann och genom att jämföra långivarna ovan får du ett hum om hur skillnaderna ser ut.

I vanliga fall när man tar ett billån utan säkerhet så kan man få en ränta så låg som 2,90%. Men man kan även få en betydligt högre ränta än så och den maximala räntan hos en långivare ligger inte sällan på runt 29,90%. Det är alltså ett stort spann mellan den lägsta och den högsta räntan. Du som tar ett billån med betalningsanmärkningar kan förvänta dig en ränta i det högre spannet. Dock är det inte alls säkert att du får en av de högsta räntorna. Om du väger upp dina anmärkningar med en hög inkomst och färre skulder så är chanserna för en låg ränta goda även för dig. Utöver ränta så tillkommer det vanligtvis en uppläggningsavgift samt en månatlig aviavgift. Dessa avgifter är inkluderade i den effektiva räntan vilket är den ränta du alltid bör titta på när du jämför lån från olika långivare.

Öka dina chanser med en medsökande

Öka chanserna till lån med medsökande

Om du vill öka dina chanser att få ett billån trots betalningsanmärkningar så kan du ta hjälp av medsökande. Detta kan du även göra när det gäller billån med säkerhet där räntan i regel är betydligt lägre. Blir du beviljad ett sådant lån så kan du få en ränta mellan 3-5% vilket alltså motsvarar lägsta räntan om du istället tar ett billån utan säkerhet. Att ansöka om ett billån med medsökande innebär att du skickar in din låneansökan tillsammans med en annan person. Vanligtvis handlar det om att man ansöker om lån tillsammans med sin sambo eller make/maka. I och med att man är två som kommer att stå på lånet så ser långivaren det som en större säkerhet. Detta då ni tillsammans har två löner och således en fördubblad möjlighet att betala lånet i tid. Detta gör att bankens kreditrisk sänks vilket medför att du inte bara ökar chanserna att bli beviljad ett lån. Du ökar även möjligheten att få en betydligt bättre ränta samt sjysstare villkor på lånet.

Innan du ansöker om att få låna pengar till bil med en medsökande bör den du ansöker om lånet med vara införstådd i vad det innebär. När ni är två som står på lånet är ni också två som är betalningsskyldiga. Om betalning uteblir kan ni alltså bägge riskera att åka på nya betalningsanmärkningar. Ansök därför bara om lån med medlåntagare om ni bägge är säkra på att ni har de förutsättningar som krävs för att återbetala lånet i tid.

Låna till bil utan UC med betalningsanmärkning

Om du har många förfrågningar på dig och inte vill samla på dig några nya i onödan så är ett alternativ att låna till bil utan UC. Detta gör du genom att vända dig till en långivare som erbjuder så kallade snabblån. I regel använder sig dessa långivare inte av UC när de gör sin kreditbedömning. Istället hämtar man in kreditupplysningar från bolag så som Bisnode, Creditsafe och Decidas. I de fall detta görs så kommer inte din låneansökan synas som en förfrågan i din UC. Således kommer din ansökan inte att påverka din kreditvärdighet på samma sätt. Istället syns din förfrågan enbart i registret hos det kreditupplysningsföretag som används. Detta innebär att det enbart är andra lånebolag som använder sig av detta kreditupplysningsföretag som ser din förfrågan. De traditionella bankerna kommer dock inte att se din förfrågan. Detta kan vara bra att göra för dig som har betalningsanmärkningar och en dålig kreditvärdighet rent generellt.

När du tar ett billån utan UC bör du dock vara medveten om att kostnaderna ofta är höga. Snabblån går även under benämningen högkostnadskrediter då den effektiva räntan är extremt hög. Detta innebär en hög nominell ränta tillsammans med höga avgifter. Därtill behöver lånet betalas tillbaks inom några månader istället för några år. Lån utan UC lämpar sig heller inte för dig som tänkt köpa en dyrare bil. Istället kan du som mest låna 50 000 kr om du väljer att ta ett billån utan UC.