Saker att tänka på när du lånar till bil

Det är få svenskar som har råd att köpa en bil utan att behöva låna pengar. Oavsett om köpet gäller en ny- eller en bättre begagnad bil så är finansiering via billån mer regel än undantag. Nackdelen med detta är att långt ifrån alla har möjlighet att köpa den bil man vill ha. Det är nämligen ens ekonomiska situation som styr hur mycket man får låna. Ens kreditvärdighet påverkar också hur mycket billånet kommer att kosta i form av räntor och avgifter.

Om du tänkt att låna pengar för att köpa bil så finns det olika finansieringslösningar att välja mellan. Innan du väljer finansiering finns det en del saker du bör tänka på. Det är nämligen inte en och samma finansieringslösning som lämpar sig i alla situationer. Istället påverkar saker så som tillgång till kontantinsats, vem du köper bilen av samt vilken årsmodell bilen du ska köpa har. Det är först när du gått igenom dessa punkter som du kan hitta ett billigare billån utifrån dina förutsättningar.

Köpa bil privat eller av en auktoriserad bilhandlare?

En fråga som du bör ställa dig själv direkt är om du har tänkt att köpa bilen privat eller av en auktoriserad bilhandlare. Detta är nämligen avgörande när det gäller vilken typ av billån du har möjlighet att få för att finansiera köpet. Om du exempelvis vill låna av din “hemmabank” så är det ofta en förutsättning att du köper bilen av en auktoriserad bilhandlare. Med hemmabank syftar vi till den bank där du har dina övriga bankaffärer. Vanligtvis handlar det om någon av de svenska storbankerna så som Swedbank, SEB, Danske Bank, Nordea, Länsförsäkringar och Handelsbanken. Dessa banker erbjuder så kallade billån med säkerhet vilket även innebär att du måste ha en kontantinsats. Detta gäller även dig som tänkt att ta ett medlemslån för att finansiera ditt bilköp.

Det finns många fördelar med säkrade billån. Inte minst att räntan är betydligt lägre än på vanliga blancolån. Vidare är det ofta bättre villkor på dessa lån än på lån som inte kräver någon säkerhet. Nackdelen är att du måste ha tillgång till en kontantinsats på 20% av bilens värde. Denna kontantinsats går visserligen att låna till genom att du tar ett privatlån utan säkerhet. Men då kommer räntan på denna del vara betydligt högre än på resterande del.

Säkrat billån kräver köp av auktoriserad bilhandlare

När du lånar med bilen som säkerhet

Har du en ekonomi som tillåter dig att lägga en kontantinsats på 20% av bilens värde så brukar alltså ett billån med säkerhet vara det billigaste alternativet. Väljer du att ta ett säkrat billån så får du dock räkna med en relativt oflexibel återbetalningstid. Många banker ser gärna att billånet ska vara återbetalt inom 8 år. Detta att jämföra med ett blancolån där du ofta kan välja en löptid på upp till 20 år. Dessutom kommer bilens ålder att påverka hur lång återbetalningstid du kan välja. Detta då bilen står som säkerhet för lånet. Inte sällan kräver banken att lånet ska vara återbetalt innan bilen når en ålder av 12-15 år. Således kan du bli tvingad till en väldigt kort återbetalningstid om du väljer att köpa en begagnad bil. Då kan ett billån utan kontantinsats och utan säkerhet vara ett mer passande finansieringsalternativ. En annan nackdel när du lånar med bilen som säkerhet är att långivaren eller banken kan kräva att du helförsäkrar din bil.

Zmarta

Jämför billån och kom ner i ränta

Väljer du att ta ett billån utan säkerhet så slipper du ta av dina sparpengar för att ha råd med en kontantinsats. Istället lånar du till hela bilens värde och väljer själv om du vill köpa bilen av en privatperson eller en auktoriserad bilhandlare. Detta är nämligen inget som låneinstitutet har några åsikter om. Så långt är det alltså enbart positivt med billån utan säkerhet. Ser man istället till de mer kritiska delarna så handlar det främst om räntan som du kommer att få betala på lånet. Räntan på ett lån utan säkerhet är ofta högre än räntan på ett säkrat billån. Detta gäller dock inte för dig som har en god återbetalningsförmåga. Har du en bra kreditvärdighet så har du ändå möjlighet att få en låg ränta och bra villkor. Trots detta är det bra att jämföra billån utan säkerhet för att säkerställa att man får bästa möjliga ränta. Genom att jämföra räntor och lån från olika låneinstitut kan man spara flera hundralappar varje månad. Vår rekommendation är att använda sig av en låneförmedlare så som Lendo Billån. Genom att göra detta ställer du flera olika låneinstitut emot varandra och låter instituten konkurrera om dig som kund.

När du lånar till bil så kan det vara bra att veta att räntan är avdragsgill. Detta innebär att du får tillbaks 30% på alla räntekostnader du betalar. Detta gäller räntekostnader upp till 100 000 kr. Därefter förändras avdragsrätten och procenten som du kan få tillbaks går ner. Var noga med att alltid jämföra den effektiva räntan. Ett lån kan nämligen ha en låg nominell ränta men ha höga kostnader. I det fallet är det inte säkert att lånet med lägst nominella ränta blir billigast. Dessutom gäller avdragsrätten enbart ränteutgifter och inte avgifter

Gör alltid en kalkyl innan du lånar

Har du läst ända hit så har du säkert redan lärt dig ett och annat om vad man bör tänka på när man lånar till bil. Men innan du tar ett billån så bör du även göra en lånekalkyl. Detta för att säkerställa att billånet verkligen ryms i din ekonomi. En vanlig miss är att man stirrar sig blind på månadskostnaden för lånet. Vi rekommenderar dig istället att se över den totala kostnaden för lånet. En lång återbetalningstid kan nämligen ge en låg månadskostnad men den totala kostnaden kommer att öka ju längre löptid du väljer. Det är därför viktigt att hitta en balans där du inte behöver betala mer än vad du klarar av varje månad. Samtidigt ska den totala kostnaden inte vara orimligt hög.

I samband med att du gör en kalkyl över lånekostnaderna bör du även räkna på vad det kommer att kosta dig att äga en bil. Det är nämligen långt ifrån gratis att vara bilägare. Kostnader du bör ha med i din kalkyl är exempelvis drivmedel, besiktning, skatt, försäkring och service. Först när du gjort en kalkyl över dessa kostnader får du en klar bild över om du har råd att köpa och äga bil eller inte.

Privatleasing – så funkar det

Privatleasing är något som allt fler svenskar får upp ögonen för. Och vem lockas inte av tanken att kunna köra en helt ny bil utan att behöva punga upp en förmögenhet? Att leasa bil är ett bra alternativ för den som inte vill ta ett billån eller spendera hela sparkassan åt att köpa en ny bil. Men det gäller att hålla koll på vilka villkor som gäller. Annars riskerar privatleasingen att bli en dyr affär. Alla leasingavtal ser olika ut och vad som ingår när du leasar bil beror på hur privatleasingavtalet är utformat. Lyckas du inte undvika de värsta fallgroparna så kommer det antagligen löna sig att äga bilen istället. Detta trots de lånekostnader som det ofta innebär att köpa en helt ny bil.

Så går det till att leasa bil

PrivatleasingAtt leasa bil innebär att man långtidshyr en bil under mellan 1-3 år. Det handlar då om en helt ny bil som man kanske inte hade haft råd att köpa själv. I samband med att du börjar med privatleasing får du skriva på ett leasingavtal där bland annat hyran för bilen regleras. Du behöver alltså inte lägga någon kontantinsats eller startavgift i samband med att du hämtar ut din leasingbil. Istället kommer du att få betala en fast månadskostnad som gäller fram tills dess att leasingavtalet löper ut. När detta sker får du även lämna tillbaks bilen som du leasat. De flesta väljer i samband med detta att hämta ut en ny bil och skriver under ett nytt leasingavtal. Detta är ett sätt att hela tiden få möjlighet att köra de senaste bilmodellerna utan att ta på sig för stort ansvar.

Med privatleasing kan du alltid känna dig trygg ute på vägarna då nya bilar oftast är utrustade med den senaste tekniken. Dessutom behöver du inte tänka på att bilen minskar i värde i takt med att du kör den. Det är ju ändå inte du som ska sälja bilen efter leasingavtalets utgång. Vidare slipper du teckna några stora lån för att ha råd med en ny bil. Fördelarna med att leasa bil är alltså ganska uppenbara. Men precis som när det gäller allt annat så finns det även nackdelar och orosmoment. Dessa går vi igenom mer nedan.

Zmarta

Fallgropar vid privatleasing

Kostnader vid privatleasingMånga lockas alltså av att leasa en helt ny bil till en fast månadsavgift. Men vad få kanske har koll på är de begränsningar som ett leasingavtal kan innebära. Vidare så innebär leasing inte att det inte krävs något underhåll av bilen eller att det inte kan tillkomma andra kostnader än månadsavgiften. Istället kan det stå dig dyrt om du inte kollat upp villkoren i förväg.

Innan du väljer privatleasing bör du även vara medveten om att det enbart är en viss körsträcka som ingår i den avgift du betalar varje månad. Standard för detta brukar ligga runt 1500 mil per år. Du som kör längre än så kommer att behöva betala ett tillägg. Hur tillägget ser ut varierar mellan olika återförsäljare. Det är därför en rekommendation att jämföra leasingavtal innan du bestämmer dig. Leasing är även förenat med ränta som sätts av bilhandlaren eller det institut som erbjuder leasingen. Räntan mellan olika institut varierar och bör undersökas i förväg. Slutligen är det viktigt att veta att ett leasingavtal är bindande. Skulle du till exempel få en ändrad livssituation och helt enkelt inte behöva en bil längre så står du kvar med ditt avtal. Detsamma gäller om du helt plötsligt får behov av en större bil. I detta avseendet är det mer flexibelt att äga en bil som man kan sälja när det sker förändringar i ens liv.

Kostnader utöver månadsavgift

När du tecknar ett privatleasingavtal kommer det att framgå vilken månatlig avgift du ska betala för leasingen. Det kan handla om alltifrån 2000 kr upp till 10 000 kr beroende på vilken bil du väljer att leasa. Ska du exempelvis ha den senaste modellen från Porsche eller Lexus så får du räkna med en månadsavgift i det högre spannet. Om du istället nöjer dig med en nyare bilmodell från Seat så kan du komma betydligt billigare undan. I denna avgift ingår ett visst antal mil som du får köra med bilen varje år. Allt du kör över denna gräns får du betala extra för.

Andra kostnader som inte räknas in i den månatliga leasingavgiften är exempelvis driftkostnader, skatter och besiktningskostnader. Detta är med andra ord saker du bör ta med i din kalkyl innan du bestämmer dig för att leasa en bil. Rutinservice, vägassistans och övrig service är andra saker som du kan komma att få betala själv. Exakt vad som ingår i leasingavtalet varierar nämligen mellan olika återförsäljare. Vad därför noga med att kolla upp vad som gäller. Slutligen så bör du vara medveten om att bilen måste återlämnas i godkänt skick. Skador som återförsäljaren inte anser vara en del av normalt slitage kommer du att få betala extra för. Detta gäller även däck som inte anses vara i tillräckligt bra skick.

Jämför billån hos Lendo

Lönar det sig att leasa?

Om du tagit dig igenom hela denna artikel så har du nog förstått att det både finns fördelar- och nackdelar med privatleasing. Alternativet till leasing är att antingen köpa en ny bil genom ett säkrat billån eller att låna till bil utan säkerhet. Du som har likvida medel kan förstås även betala bilen i sin helhet direkt. Om man ser till den kostnad som blir av att låna till bil så landar totalkostnaden på ungefär densamma som om  du skulle leasa en bil. Fördelen med lån är att du under tre år kanske hinner betala av hela billånet. Samtidigt har du bilen kvar och kan sälja den vid behov och då få pengar tillbaks. Du har då dessutom möjlighet att köpa en ny bil för pengarna du fått för den gamla. Genom att äga din bil blir du inte heller begränsad av giltiga körsträckor eller onormalt slitage. Fördelarna med leasing å andra sidan är att du slipper spara till en kontantinsats. Du behöver inte heller oroa dig över värdeminskning och kan enkelt räkna på vad bilen kostar dig varje månad. Om man ska leasa eller låna till bil är helt enkelt en smaksak som kräver en del tankeverksamhet.

Så väljer du rätt bensinkort

Spenderar du mycket tid ute på vägarna och är en frekvent besökare på landets olika bensinstationer? I så fall skulle du antagligen dra stor nytta av ett bensinkort. Med ett bensinkort eller ett tankkort kommer du att kunna ta del av alla förmåner som bensinstationen erbjuder sina medlemmar. Till skillnad mot vad många tror behöver ett bensinkort inte innebära höga kreditkostnader och dyra årsavgifter. Det finns bensinkort både med- och utan kredit och faktum är att de flesta tankkort på marknaden är fria från årsavgifter. Istället du kan alltså bara dra nytta av fördelarna som rätt bensinkort för med sig.

Vilket bensinkort är bäst?

Så väljer du rätt bensinkortInnan du bestämmer dig för att skaffa ett bensinkort gör du bäst i att analysera dina vanor. Det är nämligen inte någon mening att skaffa ett bensinkort från en bensinstation eller mack du aldrig besöker. Istället bör du skaffa ett bensinkort som kan användas där just du vanligtvis tankar. Även om man inte alltid har möjlighet att tanka på en och samma station så finns det alltid någon mack som man besöker oftare än andra. Om inte, så kan införskaffandet av bensinkortet vara ett skäl att se över sina vanor. Åtminstone om du vill utnyttja ditt tankkort till max.

Vilket bensinkort som är bäst beror på vad det är för förmåner och tjänster som du är ute efter. Många bensinkort har liknande typer av förmåner samtidigt som alla har sin egna inriktning. Nedan kan du se vanliga förmåner kopplade till marknadens bästa bensinkort.

 • Rabatt på drivmedel
 • Bonus på köp
 • Försäkringar
 • Möjlighet till kredit
 • Exklusiva erbjudanden

När du gått igenom ovanstående punkter kan du enklare få en överblick över vilka av förmånerna som är viktiga för dig i valet av bensinkort. Om du exempelvis redan har försäkringar som täcker det mesta så kanske inte just denna förmån är relevant. Istället kanske du är mer intresserad av vilket kort som ger bäst rabatt på drivmedel. När du fått klart för dig vad dina förväntningar är så är det lättare att jämföra kort för att hitta det bästa bensinkortet.


Allt om Billån rekommenderar


Kort med rabatt på drivmedel

De flesta bensinkort på marknaden är kopplade till rabatter och erbjudanden. Många av de ledande bensinstationerna i landet erbjuder sina medlemmar viss rabatt i samband med tankning. Hur stor rabatt man får skiljer sig dock beroende på vilket kort man har. Men inte sällan handlar det om 10-25 öre rabatt per liter. Rabatten kan även variera beroende på om du tankar på en obemannad eller en bemannad station. Utöver rabatt på drivmedel så som bensin och diesel så finns det andra rabatter att utnyttja med rätt bensinkort. Använder du ditt betal- eller kreditkort i en butik som tillhör den kedja som ditt kort är kopplat till så är chansen stor att du får ett rabatterat pris på det du handlar.

Bonus- och återbäring med ditt bensinkort

Något annat som är vanligt när det gäller bensinkort är att bensinstationen har ett bonussystem. Detta innebär att du samlar på dig bonus när du tankar och handlar med ditt bensinkort. Är ditt kort kopplat till en kredit så ger kortet vanligtvis dig bonus var du än handlar. Andra bensinkort kan ha begränsningar för vilka köp som är bonusgrundande. Så var uppmärksam innan du väljer kort så att det inte enbart är köp på den specifika bensinstationen som är bonusgrundande. Hur bonusen betalas ut varierar. Vissa bensinkedjor sätter in bonusen på kortet när en viss summa uppnåtts medan andra skickar hem värdecheckar till dig. Nedan kan du se vad som gäller för bonus kopplade till marknadens ledande bensinkort.

BensinkortBonus på stationBonus övriga köpÅrsavgiftDrivmedelsrabatt
OKQ8 VISA0,6%0,3%0 kr20 öre/liter
Preem Mastercard0,5%0,5%0 kr25 öre/liter
Shell Mastercard0,5%0,5% (ej andra stationer)0 kr15 öre/liter
Cirkle K Mastercard0,3%0,3%0 kr15 öre/liter

Vi reserverar oss för eventuella ändringar som kan ske gällande kortens villkor.

Bensinkort med tilläggsförsäkringar

Bensinkort med försäkringarMånga av de bensinkort som finns på den svenska marknaden är kopplade till diverse tilläggsförsäkringar. Den vanligast förekommande försäkringen är en kompletterande reseförsäkring. Denna kan vara bra att ha om något oförutsägbart händer när du är på resande fot. Notera att den kompletterande reseförsäkringen vanligtvis enbart gäller i de fall du betalat minst 75% av resan med ditt bensinkort. Försäkringen som ingår ger dig bland annat ersättning om flyget är försenat eller om ditt bagage har kommit bort. Vidare är det vanligt att den kompletterande reseförsäkringen innehåller ett avbeställningsskydd.

Utöver de skydd vi nämnt så finns det även bensinkort som är kopplade till tanka-fel-försäkring. Detta kan vara bra för den bilist som ofta befinner sig i sin egna värld. Med en tanka-fel-försäkring får du nämligen ersättning för bland annat sanering av bränslesystem samt för bärgning om du skulle råka tanka bilen med fel bränsle. De olika bensinkorten kan även innehålla andra försäkringar och skydd så vi rekommenderar dig att läsa villkoren innan du bestämmer dig för vilket bensinkort du ska ha.

Tankkort med kredit

De flesta tankkort på marknaden går att koppla till en kredit. Detta är fallet för bensinkort från både OKQ8, Preem, Circle K, Shell och Volvo Finans. För att koppla kredit till sitt bensinkort måste man göra en ansökan. Detta innebär att kortutgivaren kommer att granska de uppgifter du lämnar samt inhämta en kreditupplysning. Detta för att se så att du har den kreditvärdighet som krävs för att ha ett kreditkort. Hur stort kreditutrymme du kan få beror på vilket kort du ansöker om samt din återbetalningsförmåga. De flesta bensinkort kan kopplas till ett kreditutrymme mellan 5000-100 000 kr. Kreditkort ger i regel bättre förmåner och villkor men kostnaderna kan lätt öka för dig. Detta då korten är kopplade till en kreditränta som du får betala om du väljer att delbetala dina fakturor. Det ska dock sägas att många bensinstationer erbjuder räntefri delbetalning i upp till 60 dagar. Håller du dig inom denna tidsram så kan du alltså undvika kreditränta helt. Däremot kan du få komma att betala uttagsavgift och valutapåslag beroende på hur du använder ditt bensinkort.

Så fungerar grönt billån

De flesta experter är eniga om att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Klimatförändringarna diskuteras flitigt både i talarstolar och i fikarum. Många tar det på allvar och gör allt de kan för att bli mer miljövänliga. Andra ställer sig mer kritiska till debatten och genomför inga större förändringar i sitt liv. De flesta större företag och banker tar dock varningarna på allvar och implementerar nya strategier för en mer hållbar och klimatsmart verksamhet. Några som vill vara med att påverka vårt tänk kring miljön är storbankerna. Detta märks inte minst på att flertalet banker nu infört gröna billån.

Lägre ränta med grönt billån

grönt billånBland de lånebanker i Sverige som lanserat gröna billån återfinns Swedbank och Nordea. Lånen ska uppmuntra konsumenter att köpa en mer miljövänlig bil. På så sätt kan bankerna vara med att styra konsumtionen i en riktning som både är hållbar och bra för miljön. Lånen från de olika bankerna ser lite olika ut men tanken bakom lånen är densamma. Väljer du att köpa en miljövänlig bil så som en elbil kommer du att erbjudas en ränterabatt på ditt billån. I Nordeas fall handlar det om en ränterabatt på 0,50%. När det gäller grönt billån från Swedbank så erbjuder man sina kunder en ränta på 2,19%. Detta kan jämföras med räntan på bankens övriga billån som ligger på 3,96%.

För att kunna teckna ett grönt billån måste bilen du köper nå upp till de kriterier som banken satt upp. Hos Swedbank har man valt samma gräns som den som gäller för regeringens och riksdagens klimatbonus. Detta innebär att fordonet du köper måste släppa ut mindre än 60g koldioxidutsläpp per kilometer. Vill du läsa mer om vad detta innebär så hänvisar vi dig till informationen som återfinns i bonus malus-systemet hos Skatteverket. För att få grön bilfinansiering från den konkurrerande banken Nordea så måste din nya bil ha 100% eldrift.

Jämför billån hos Lendo

Fler fördelar med elbil

Förutom att du kan få en lägre låneränta när du köper en miljövänlig bil så finns det många fördelar med att äga och köra en elbil. Inte minst samvetsmässigt men även ur en ekonomisk synpunkt. Bland annat kostar en bensin- eller dieseldriven bil runt tio gånger så mycket att köra per mil i jämförelse med en elbil. Som du säkert redan är bekant med så tenderar drivmedelspriserna dessutom att öka hela tiden. Med en enbil som har en batterikapacitet på 40 kWh kan du ladda för runt 70-80 kr. Beroende på vilken bil du kör kan du komma olika långt men har du en ren elbil så är det inte ovanligt att du kommer upp i 30 mil på en laddning. När det gäller laddhybridbilarna så får du dock räkna med en kortare distans.

En annan fördel med elbil är att den inte har lika många rörliga delar som en “vanlig” bil. Därmed kan du räkna med färre kostnader och mindre reperationer. Detta är något du kan spara in mycket pengar på i längden.

Statligt bidrag för laddstationer

De flesta som äger en elbil har även installerat en laddstation hemma. Men det går såklart att ha en elbil även utan laddstation även om det senare är att rekommendera. Enligt Sveriges Nationella Statistik för elbilar och laddningsstruktur så finns det just nu 9171 publika laddstationer utplacerade i landet. Vissa av dessa är gratis medan de flesta är belagda med avgift. Väljer du att installera en laddstation hemma så kan du söka bidrag för själva installationen. Bidraget täcker halva kostnaden för installationen och tillhörande utrustning. Som mest kan du få 10 000 kr i bidrag per fastighet. För att ansöka om bidraget behöver du kontakta Naturvårdsverket efter det att du installerat din laddbox på fastigheten. Notera att du enbart har sex månader på dig att ansöka om stödet efter att arbetet med laddstationen är slutfört.

Dags att byta däck?

Har du hunnit byta till vinterdäck än? Om inte är det hög tid att få dem bytta denna veckan. Från och med den 1 december är det krav på att alla fordon, såväl lätta som tunga, ska ha vinterdäck monterade om det är vinterväglag.

Krav på vinterdäck vid vinterväglag

Dags att byta till vinterdäckKravet på att ha vinterdäck under perioden december till mars gäller om vinterväglag råder. Du begår med andra ord inget brott om du inte har vinterdäck på bilen så länge vägarna är torra och fina. Under den här perioden på året kan vädret slå om snabbt så att utmana ödet genom att vänta för länge med ett däckbyte kan få både onödiga och förödande konsekvenser.

Tidigare kännetecknades vinterväglag av att det fanns snö, is eller frist på vägbanan eller angränsande vägbana. Den definitionen är numera skärpt till att gälla om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om du blir stannad är det polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Dubbdäck tillåtna från 31 oktober

För den som vill vara väl förbered är det tillåtet att börja köra med dubbdäck från och med den 31 oktober. Dubbdäcken får sedan sitta på som längst till och med den 15 april. Om det föreligger vinterväglag eller risk för det utanför denna period är de tillåtna även då.

Då det är krav på att ha dubbdäck fram till den 31 mars och de måste plockas av innan den 15 april är det ofta högt tryck på däckverkstäder de två första veckorna i april, så om du har dubbdäck monterade på bilen är det bra att vara ute i god tid med att boka ditt däckbyte.

Minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäck för lätta fordon och personbilar är tre millimeter, är det mindre än så är de inte godkända för vinterväglag. Vidda däckverstäder, exempelvis Däckia, rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 mm pga av däckens ökade förmåga att leda bort slask och få grepp på is.

Ta för vana att alltid kontrollera kvalitén på dina däck innan du stoppar undan dem för förvaring. På så sätt hinner du i god tid skaffa nya inför sommarens och vinterns däckbyte.

Lendo

Undantag från kravet om vinterdäck

Enligt Transportstyrelsen finns det ett par tillfällen då man kan göra undantaget från kravet om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten. Detta undantag gäller:

 • Vid provkörning eller bogsering (i samband med reparation).
 • Vid färd till och från besiktningsföretag (via den kortaste och lämpligaste vägen).
 • Om du kör med stöd av saluvagnslicens (kortaste lämpliga sträcka från exempelvis hamn, verkstad eller lokal till annan sådan lokal eller garage).
 • Om du har däck med en fälgdiameter på 10 tum eller mindre
 • Vid anläggningsarbete
 • Vid militär användning

Viktiga datum att komma ihåg

1 oktober – 15 april: Under den här perioden är det tillåtet att använda dubbdäck

1 december – 31 mars: Denna period ska ditt fordon ha vinterdäck om det råder vinterväglag

Hur säker är din bil?

Det finns mycket att tänka på då man ska köpa en ny bil. Om det dessutom rör sig om en begagnad bil blir frågorna ännu fler. Hur många mil har den gått, har den servats regelbundet, hur mycket bränsle drar den och – såklart – är det en tilltalande modell? Oavsett vilka preferenser man har gällande ett bilköp finns det en viktig fråga man alltid bör ställa sig: hur säker är bilen?

När vi talar om säkerhet syftar vi såklart till hur gott skydd bilen ger vid en eventuell krock. Ett sätt att ta reda på denna information är att ta del av Folksams trafikforskning kring olika bilars krocksäkerhet.

Hur säker är bilen 2019

Hur säker är din bil?Folksam har vartannat år, sedan 1980-talet, presenterat en rapport under namnet ”hur säker är bilen”. I årets rapport visar de upp resultatet kring deras granskning av 324 olika bilmodellers krocksäkerhet. 2019 års rapport finns nu att ta del av på Folksams hemsida. I årets rapport har man utsett Toyotas modell RAV4 13-18 som vinnarbil. Den är klassas som hela 52% säkrare än medelbilen. Bland toppresultaten syns till stor del tyska och svenska bilmärken.

Om du går i tankarna på att köpa ny bil, eller vill kolla hur pass säker din nuvarande bil är, kan du besöka sidan och jämföra olika bilmodeller.

BESÖK FOLKSAM

 

Kriterier

I forskningen använder sig Folksam av studier från verkliga olyckor* samt av resultat från krocktester utfärdade av Euro NCAP. För att en bil ska klassas som ett ”bra val” av Folksam krävs högsta betyg i deras undersökningar av olyckor eller 5 stjärnor i Euro NCAP:s krocktester. Utöver detta krävs även att bilen har ett bra wiplashskydd, antisladdsystem och autobromssystem.

Genom att välja en bil som klassats som ”bra val” bidrar du inte bara till ökad trygghet på vägarna och färre trafikskador. Du påverkar även din premiekostnad som blir lägre till följd av lägre kostnader för skador. Att välja en säker bil har med andra ord bara positiva effekter.

Ökad säkerhet

bilsäkerhetÅrets rapport visar på en positiv utveckling – kort sagt, bilarna blir allt säkrare. Sedan Folksam startade med dessa rapporter på 80-talet kan man se att risken för invaliditet har minskat med 75% och risken att omkomma i en bilolycka har minskat med nästan 90%. Viktigt att påpeka är att dödsrisken är flera gånger högre bland de minst säkra bilarna jämfört med de säkraste bilarna.

Flera av de nya bilmodellerna har dessutom säkerhetsutrustning som ytterligare minskar risken för trafikskador. Exempel på dessa är:

• wiplashskydd
• autobromssystem
• körfältsvarnare

Låna pengar till en säker bil

Har du bestämt dig för att det är dags att köpa en säkrare bil? Ta hjälp av Folksams checklista för att hitta en bil som klassas som bra val och dessutom är ett miljövänligare alternativ. Här på Allt om Billån hittar du sedan all information du behöver för att finansiera ditt köp. Ta en titt i vår topplista och jämför billån mellan de olika långivarna. När du har hittat en säker bil förser vi dig med information om bästa billån.

* här krävs att bilmodellen har haft ett tillräckligt stort antal krockar för att man ska kunna få ett statistisk säkert resultat.