Bortom månadskostnaden: en omfattande analys av bilfinansieringsstrategier

Att köpa en bil är en stor ekonomisk åtagande. Det kräver omsorgsfull övervägning av finansieringsmetoder för att säkerställa att man gör ett klokt val. Jämför man olika bilfinansieringsalternativ kan man inte bara upptäcka den mest fördelaktiga räntan, utan även anpassa avbetalningstiden efter sin egen ekonomiska situation.

Kan det vara så att rätt val av finansiering är nyckeln till en balanserad ekonomi?

När det gäller att hitta en betalningsplan som inte rubba ditt saldo på kontot, är det avgörande att väga in alla faktorer – från räntor till den totala kostnaden över tid.

Fördelarna med att jämföra finansieringsalternativ

Att noggrant granska finansieringsalternativ; en process som kan spara tusentals kronor. Inte bara i räntor—även villkor skräddarsydda för den enskilda köparen. En detaljerad jämförelse avslöjar ofta dolda avgifter, extra kostnader som inte syns vid första anblick.

Leasing kontra billån. Två skilda vägar, båda med sina fördelar. Kunskap om skillnaderna—ett stor fördel i förhandlingar. Med banker. Bilhandlare. Kunskapen ger makt.

Användandet av jämförelsetjänster. Inte enbart för att hitta det uppenbara. Ibland dyker specialerbjudanden upp; rabatter som annars skulle förbli okända. En tjänst som kan öppna dörrar till förmånligare avtal.

Varje finansieringsform—från leasing till avbetalning—bär på en total kostnad. En kostnad som måste vägas mot personliga förutsättningar och behov. Jämför. Analysera. Välj. Och allt detta utan att falla för trötta fraser eller upprepningar som ofta genomsyrar finansiell text.

Att hitta rätt finansiering utifrån ekonomiska förutsättningar

Varje individ står inför unika ekonomiska villkor. När det gäller bilfinansiering är det essentiellt att välja en väg som speglar just din ekonomiska realitet. Först och främst—en personlig budget. Det är grunden. Utan den navigerar du blint i finansieringens värld.

Personlig Budget: Första Steget

Att sätta sig ned och noggrant gå igenom sina inkomster och utgifter kan tyckas tråkigt. Men det är nödvändigt. Kreditvärdighet; inte en detalj att förbise. Den påverkar allt från räntor till lånevillkor.

Förståelse för Total Kostnad

Ett lån är mer än månadskostnaden. Räntor, avgifter—de ackumuleras. En tydlig bild av den totala kostnaden hjälper dig att undvika en ekonomi som knakar i fogarna på sikt.

Skräddarsydda Lånealternativ

Marknaden erbjuder många tjänster. Vissa lovar guld och gröna skogar. Men det är de som erbjuder skräddarsydda lösningar som är värda din uppmärksamhet. Dessa kan anpassas till din betalningsförmåga; de är utformade med dina långsiktiga ekonomiska mål i åtanke.

—En investering i framtiden bör inte bli en börda. Jämföra alternativ; det är klokt. Leasing eller lån? En längre avbetalningstid kan verka lockande, men är det fördelaktigt för dig? Varje val har sina konsekvenser.

Att förstå och respektera sin ekonomiska situation; det är nyckeln till en hållbar finansiering.

Finansieringsalternativ vid bilköp
Rätt finansiering är nyckeln till ett lyckat bilköp

Använda tjänster för att hitta flexibla kreditlösningar

I jakten på den optimala finansieringslösningen vänder sig allt fler till digitala hjälpmedel. Online-tjänster—specialiserade på att jämföra olika finansiella produkter—erbjuder en kalejdoskop av valmöjligheter. Ett klick bort.

En värld av information i din hand

Användaren matar in sina preferenser; önskad månadskostnad, löptid. Responsen är omedelbar. En lista över potentiella bilfinansieringsalternativ materialiserar sig på skärmen. Varje alternativ med sina egna villkor, räntor, avbetalningstider.

Söktjänsternas roll

Plattformarna gör mer än att bara presentera alternativ. De tillhandahåller verktyg. Kalkylatorer som räknar ut den totala kostnaden av ett lån—inklusive alla tänkbara avgifter. Genomskinlighet helt enkelt!

Kundrecensioner som vägledning

Kundrecensioner och omdömen är guld värda. De ger insikt i andra användares erfarenheter med finansieringsföretagen. En realtidsindikator på tillförlitlighet och kundnöjdhet.

Anpassning efter behov

Dessa tjänster är inte stöpta i en och samma form. De anpassar sig. För varje ny sökparameter som anges, förfinas urvalet. Det personliga finansiella landskapet tar form framför ögonen på användaren.

Varje steg i processen är utformat för att förenkla. Att hitta rätt lån eller leasingavtal blir mindre av en börda, mer av en guidad tur genom alternativen som finns tillgängliga. En tjänst som inte bara listar möjligheter—den belyser vägen framåt.

Din ekonomiska körplan

När stunden kommer att välja vägen för bilfinansiering, är det avgörande att ha en klar karta över alternativen. Det är inte bara en fråga om månadskostnader; det handlar om att förstå det ekonomiska landskapet i sin helhet. En omsorgsfull jämförelse av lån och leasing kan vara skillnaden mellan en ekonomisk körsträcka som är hållbar och en som leder till oväntade vägtullar.

Att navigera i bilfinansieringens terräng kräver mer än en snabb titt på räntor och avbetalningstider. Det kräver en djupgående analys av de totala kostnaderna, en insikt i hur dessa siffror passar in i din personliga budget. Online-tjänster erbjuder en körplan för denna resa, med anpassade sökvägar och detaljerade kartor över finansiella landskap.

Med varje steg du tar för att jämföra och kontrastera, skärps din ekonomiska medvetenhet. Du blir mer än en köpare; du blir en strategisk förhandlare, rustad med kunskapen om när och var du kan hitta de mest fördelaktiga finansieringsvägarna.

Så när du sitter vid ratten, redo att accelerera in i ditt nästa bilägande, kom ihåg att det inte är hastigheten som räknas, utan riktningen. En genomtänkt och välplanerad finansieringsstrategi är din bästa följeslagare på vägen mot en lyckad och ekonomiskt sund bilaffär.

Så hittar du det bästa lånet för din nya bil

Om du letar efter det bästa lånet för att köpa en bil är det viktigt att ta hänsyn till dina personliga behov och önskemål. Det finns olika typer av lån som kan passa olika situationer, så det är viktigt att du tar dig tid att undersöka vilket lån som passar bäst för dig. Du bör alltid jämföra billån på nätet för att hitta lånet med bäst villkor.

Jämför billån på nätet

Jämför billån på nätet

Jämför billån utan kontantinsats hos Advisa för att hitta lånet som passar dina behov. Det finns många olika banker och långivare som erbjuder billån, och det kan vara svårt att veta vilket som är bäst. Genom att jämföra olika låneerbjudanden online kan du se vilka räntor, avgifter och villkor som erbjuds av de olika långivarna. Du kan också se hur mycket du kommer att betala i månaden för ditt billån, så att du vet exakt vad du har råd med. Att jämföra lån online är enkelt och bekvämt, och det ger dig möjlighet att hitta det bästa lånet för din situation.

Vad påverkar räntan

När du tar ett billån påverkas räntan av flera olika faktorer. Vilken bil du vill köpa påverkar inte räntan du får på ditt lån, räntan bedöms utifrån dig och dina ekonomiska förutsättningar. Det är viktigt att komma ihåg att marknadsförhållanden och den allmänna ekonomiska situationen har stor inverkan på räntan. Om det finns en hög efterfrågan på lån, kan långivarna ta ut högre räntor. Det är också viktigt att veta att din kreditvärdighet har stor inverkan på hur mycket du betalar i ränta. Ju bättre din kreditvärdighet, desto lägre blir räntan som banken erbjuder dig.

Så här går du tillväga

När du jämför lån via en låneförmedlare så behöver du bara fylla i en ansökan för att få erbjudanden från ca 40 olika långivare. Det görs även bara en kreditupplysning på dig så att din kreditvärdighet inte ska påverkas i större utsträckning. Det kostar ingenting att göra ansökan och det är tryggt och säkert, du binder heller inte upp dig till något.

Att hitta det bästa lånet för din bil kan vara en utmaning, därför bör du alltid jämföra lån hos en låneförmedlare. Det är viktigt att ta reda på vilka villkor som gäller, hur mycket du kommer att betala i ränta och avgifter, samt vilken typ av lån som passar dig bäst. Genom att undersöka alla dessa aspekter kan du fatta ett informerat beslut om vilket lån som passar just dig.

Investera i en elbil och grön energi

Denna artikel innehåller reklam.

Tekniken susar fram nästan dagligt kan det kännas som. Vi får ständigt tillgång till nya produkter och tjänster som förenklar och moderniserar vår vardag. Men vi blir också mer och mer medvetna om vår konsumtion samt vilken påverkan vi själva och de produkter och tjänster vi använder har på miljön och framtiden för vår planet.

Denna medvetenhet har visat sig allra tydligast genom den mindre explosion av elbilar som har setts de senaste åren. Elbilen anses inte längre vara något för en specifik målgrupp, utan något som både barnfamiljer, seniorer och unga människor kan förstå sig på och få glädje av.

I denna artikel kikar vi på olika faktorer vid köp av en elbil såsom:

Läs vidare om du också liksom många andra känner dig redo för att låta fossila bränslen vara en del av en förgången tid.

Grön energi till vår blåa planet

Låna pengar till enbil

De klimatpolitiska målen i Sverige kommer högre och högre upp på agendan. Det mest ambitiösa målet må sägas vara ett fossilfritt Sverige i 2045. För att kunna uppnå detta kommer det kontinuerligt skattereduktioner och avdrag från regeringen som ska stödja och främja den svenska befolkningen till beslut som har mindre miljöpåverkan.

Ett exempel på ett sådant avdrag är det gröna avdraget, som fungerar ungefär som ROT avdraget. Om du installerar solceller på taket eller på annat vis installerar utrustning som kan lagra el kan du få skattereduktion för arbete och material. Det gröna avdraget gäller också vid installation av en laddbox till en elbil i ditt hem.

Med tiden kommer det bli ännu mer fördelaktigt att köpa och köra en elbil, då det är ett av de absolut mest effektiva sätten att gå över till grön energi och mindre miljöpåverkan.

Kostnaden för ett bra samvete

Den största barriären när svenskarna funderar på att köpa en elbil har visat sig vara priset. Här kan såklart det gröna avdraget vara ett lockbete, men beroende på ekonomi och individuella förutsättningar kan det ändå krävas ytterligare innan man tar steget över till elbilen.

Här kan privatleasing vara en bra startpunkt, där man får känna på alla fördelar med elbilen utan att behöva binda sig till något på en gång. Genom att betala en fast månadsavgift kan man dessutom lättare hålla koll på sin ekonomi.

Känner du dig dock redo för ett köp av elbil ska ekonomin inte stå i vägen för ditt bidrag till planeten. Hos Santander Consumer Bank kan du ta ett billån som gäller både vid köp från privatperson eller hos någon av de hundratals bilhandlare över hela Sverige som samarbetar med Santander.


Uppta ditt billån hos Santander Consumer Bank

Processen är enkel och okomplicerad. Du finner den elbil du drömmer om och ansöker om ditt billån direkt i bilhallen. Inom några få minuter får du svar på din ansökan och kan köra iväg med din miljövänliga bil.

Vid ett billån från Santander ingår även Låneskydd och bilförsäkring med bland annat rabatt på självrisken. Santander är en av de absolut största aktörerna inom finansiering av fordon i hela Sverige, så du kan tryggt uppta ditt billån utan överraskningar eller extra avgifter.

Santander Consumer Bank arbetar kontinuerligt med ansvarsfulla åtgärder och går helhjärtat in för en bättre värld både idag och ut i framtiden. Santander är en del av den globala koncern Banco Santander, som har miljontals kunder världen över.

Elbil & ekonomi – 4 tips till dig som ska köpa elbil

Att köpa elbil idag är för vissa av oss en “no-brainer” jämfört med att köpa en stinkande fossilbil. Allt fler svenskar väljer bil med sladd – för miljön och för plånboken.

Allt om Billån listar fyra saker som du bör tänka på för att finansiera ditt elbilsköp och lite annat.

1. Skaffa ett grönt billån

Ett grönt billån är ett slags billån som gäller när du ska köpa elbil. Det finns några få banker i Sverige som erbjuder denna låneform. Den stora fördelen för dig som kund är att du får en lägre ränta jämfört med ett ”vanligt” lån. Du får en ränterabatt jämfört med vad motsvarande billån kostar hos banken i fråga. Räntebesparingen varierar men det kan röra sig om cirka 0,5 till 2 procentenheter. Det blir ganska mycket pengar som du kan spara!

Finansiera elbil

2. Ansök om statligt bidrag för laddstation

För att uppmuntra fler att skaffa elbil finns ett statligt stöd för att täcka en del av kostnaden att installera laddstation i hemmet. Det går förvisso att ladda elbilar utan laddstation men det är säkrare och smidigare att ha en rejäl laddare hemma i garaget eller på uppfarten. Du installerar laddstolpen och söker därefter inom 6 månader bidraget genom att kontakta Naturvårdsverket. Du kan som mest få ersättning för halva kostnaden och som mest 10 000 kronor.

3. Skaffa smart el hemma

Elbil är som sagt både renare och billigare, men ska du ladda hemma krävs att du tänker till lite kring det där med elförbrukningen. Elbilar drar givetvis trots allt en hel del ström och elpriset är inte direkt lågt. Lösningen kan vara att skaffa ett elavtal med timpris och ställa in så att elbilen laddar på natten när elen är som billigast. Det är lätt ordnat med hjälp av en app. Ett annat tips är att tillverka egen el och göra bostaden mer energieffektiv. Luftvärmepumpguiden berättade att solceller på taket i kombination med en luftvärmepump kan leda till så stora besparingar att större delen av elen kan tryckas ut på elnätet under dagen, vilket gör att elbilsladdningen på natten blir riktigt billig. Besök luftvarmepumpguiden.nu.

4. Vilken elbil har du råd att köpa?

Slutligen bör du fundera noga över vilken slags elbil du ska köpa. Många drömmer om en Tesla S men det är trots allt närmast en sportbil, om än en praktisk sådan. Är det en sådan du vill ha och har råd med det – visst, det blir säkert ett bra köp. Men för de flesta är det nog en något billigare variant som är mer aktuell. Du kan ha rätt till klimatbonus men tänk på att du måste ligga ute med pengarna när du köper din elbil. Service och däckkostnad varierar mellan olika modeller. Elbilar är billigare att underhålla än fossildrivna bilar men priset för service varierar mellan olika märken. Framförallt kan försäkringspremien variera beroende på vad bilen kostar.

Finansiering av bil – hur gör man?

När man ska köpa bil är det viktigt att tänka på finansieringen. Det finns många olika sätt att finansiera en bil och det är viktigt att man väljer det alternativ som passar ens ekonomi och livsstil bäst. Här får du lite tips på hur du kan gå tillväga när du ska finansiera din nya bil!

Ny eller begagnad bil – vad är bäst?

Dags att skaffa bil. Hur tänker man? Ny eller begagnad?  Det finns för- och nackdelar med alla alternativen, och det är viktigt att tänka igenom vad man prioriterar. En ny bil ger ofta trygghet och garantier, men det är också dyrare. En begagnad bil kan vara ett bra alternativ om man vill spara pengar, men det finns också risker med att köpa en bil som man inte vet hur den har skötts. Auktioner kan vara ett bra ställe att hitta billiga bilar, men det gäller också att vara försiktig så man inte köper en bil som har skador eller andra problem. Vill man slippa risken att köpa grisen i hatten så kan man skippa att köpa bil helt och istället ha en bil på abonnemang. Bilabonnemang.nu guidar dig hela vägen till din nya bil, som du endast betalar en fast månadskostnad för.

Äga, leasa eller abonnera på bil?

Tidigare har det enda alternativet för privatpersoner varit att köpa en bil, antingen med hjälp av billån eller om man kan finansiera hela bilköpet själv. För några år sedan blev det mer populärt att leasa bil, eller “hyra för att köpa” samtidigt som människor i storstäder började gå med i bilpooler där man hade bil vid behov. Det finns fördelar med de olika delarna, men enligt tiden vi lever i börjar det även bli allt mer populärt att ha en bil på abonnemang. På så vis har man tillgång till en helt ny bil, där service och andra kostnader som försäkring och däckbyte ingår till en fast månadskostnad. I dagens samhälle blir detta mer och mer attraktivt, då man inte är bunden till något på samma sätt man är om man äger eller leasar, men samtidigt alltid har en bil till sitt förfogande och slipper krångel.

Vad kostar det att abonnera på en bil?

Kostnaden för ett bilabonnemang varierar utefter behov och bil, men startar från 4390 kronor och uppåt. Med tanke på att man slipper stora reparationskostnader och underhåll av bilen, kan det alltså, utöver att vara smidigt, även bli ekonomiskt att ha bil på abonnemang jämfört med att äga bil.

Nu är frågan, kommer vi gå lika snabbt från att äga bil till bilabonnemang, som vi gick från DVD till Netlix?

Billån eller privatlån?

De flesta av oss behöver låna pengar för att köpa bil. Generellt sett ska man inte låna för att konsumera och att köpa bil är givetvis någon form av konsumtion. För många är det dock en ren nödvändighet. Frågan är då – ska jag välja billån eller privatlån för att finansiera bilköpet?

Låt oss reda ut detta.

Billån eller privatlån – skillnader

Till att börja med behöver vi reda ut vad skillnaden mellan billån och privatlån är. Billån är ett lån med bilen som säkerhet. När du köper en ny bil eller begagnad bil hos en återförsäljare kan du få ett erbjudande om att teckna ett billån för att finansiera köpet. Eftersom bilen fungerar som pant för lånet kan du ofta få en lägre ränta jämfört med privatlån.

Du kan låna upp till 80 procent av bilens värde. Anta att den kostar 200 000 kronor – då får du låna 160 000 kronor. Resterande 40 000 kronor kallas för kontantinsats och den får du finansiera med egna pengar. Alternativt finansierar du den delen med ett privatlån men då har du plötsligt två lån att hålla koll på.

Amorteringen på billån beror på bilens ålder och är kopplad till värdeminskningen. Den brukar vara maximalt 8 år.

Ett privatlån däremot är ett lån utan säkerhet. Blancolån kallas dessa också för. Det innebär att banken inte kräver att du pantsätter bilen för att få låna. Väljer du denna form av lån kan du låna hela beloppet och slipper finansiera en del av kostnaden själv om du inte vill. Priset för denna frihet är att du ofta får betala några procentenheter mer per år i ränta jämfört med om du hade tecknat ett billån.

Amorteringen på privatlån är inte kopplad till bilens värde och du brukar kunna bestämma avbetalningstiden själv. Många långivare erbjuder amortering på uppåt 12 år eller rent av 15 år. Givetvis bör du även här ta hänsyn till värdeminskningen så att bilen inte minskar i värde snabbare än vad du amorterar.

Med det sagt finns det många långivare som erbjuder vanliga privatlån men marknadsför dessa som billån.

Billån eller privatlån

Villkoren skiljer sig också mellan billån och privatlån

En skillnad som kan vara avgörande när du funderar över om billån eller privatlån är bäst är hur villkoren är utformade.

Vanligtvis är det mycket tuffare villkor för rena billån. Ett vanligt krav är att du ska köpa fordonet av en auktoriserad bilhandlare. Att handla en begagnad bil av en privatperson går alltså som regel inte om du vill ta lån på bilen. Däremot går det bra att ta billån på en begagnad bil som du köper hos en bilhandlare.

Ett annat villkor för billån brukar vara att bilen inte får vara för gammal. Det är olika hur långivarna väljer att räkna. En del säger exempelvis att bilen får vara maximalt 8 eller 12 år gammal. Andra säger att du måste betala tillbaka lånet inom till exempel 1 till 8 år beroende på bilens ålder.

Hos många långivare är det ett krav att du försäkrar bilen fullt ut under hela amorteringsperioden. Även om det är en extra trygghet innebär det samtidigt en kostnad.

Några sådana begränsningar finns inte om du tar ett privatlån. Du kan låna till att köpa en bil som är 20 år gammal om du vill och du kan köpa den av en privatperson.

Dessutom brukar kraven på dig som låntagare vara lägre för vanliga privatlån. Eller rättare sagt – det finns fler långivare som är villiga att bevilja ett blancolån. Det innebär att det är lättare att låna till att köpa bil via privatlån även om du skulle råka ha en lite lägre inkomst.

Tips – räkna ut vad ett privatlån kan kosta totalt sett genom denna lånekalkyl.

Billån vs privatlån – fördelar och nackdelar

Vad är då bäst – billån eller privatlån? Det beror på.

Billån är ofta bäst om du:

·      Köper ny bil

·      Köper begagnad bil som inte är allt för gammal av bilhandlare

·      Har en OK ekonomi

Då ger det dig lägre ränta och en lägre total kostnad för ditt bilköp.

Privatlån är bäst om du:

·      Köper begagnad bil av en privatperson

·      Köper en lite äldre bil

·      Inte vill behöva teckna helförsäkring

·      Vill finansiera 100% av bilens kostnad

·      Har en lite för svag ekonomi för att få billån

Priset blir dyrare genom högre ränta och avgifter, men å andra sidan får du full frihet.

Tips – Oavsett om du väljer att finansiera bilköpet med privatlån eller billån bör du räkna ut vad månadskostnaden blir. Har du råd med ett sådant lån eller innebär det en allt för stor ansträngning för din ekonomi? Var inte överoptimistisk i din kalkyl utan lämna goda marginaler för andra utgifter också.

Blipp – framtidens bilaffär

Blipp är framtidens bilaffär

Ett bilköp kan vara en av de största affärerna du gör i ditt liv, och att köpa privat ställer höga krav på både köpare och säljare. Blipp är den nya helhetslösningen, tillgänglig direkt i mobilen, som ska göra bilaffärer mellan privatpersoner både enklare och tryggare. Genom att använda blipp får du tillgång till olika funktioner som hjälper dig genomföra en trygg bilaffär, och för första gången kan du få tillgång till samma finansiering som hos en bilhandlare när du köper bil privat av en privatperson.

Blipp är en tjänst som gör att du kan få samma trygga känsla, billån, garanti och försäkring som om bilen hade stått hos en bilfirma. Priset blir billigare eftersom man kapat alla mellanhänder – så att du ska kunna göra en bättre bilaffär.

Så går det till när du köper bil med blipp

Blipp finns alltid tillgängligt när du köper bil av en privatperson. Du anger bilens registreringsnummer direkt i mobilen, och får tillbaks en omfattande bakgrundskontroll. Du kan på så vis enkelt välja bort dåliga bilar utan att själv behöva vara en expert. När du har hittat en bil du känner dig nöjd med ansöker du om lånelöfte hos Blipp, som du omgående får svar på. Blipp samarbetar nära med Ecster, som ger dig ett fördelaktigt billån med säkerhet.

När ditt lånelöfte är beviljat och du har valt din månadskostnad kan du skicka ett bud till säljaren och bjuda in denne till Blipp. Säljaren får veta att du har ett beviljat lånelöfte och ni båda identifierar er med BankID för största möjliga säkerhet. När du tittar på- och provkör bilen är Blipp med via videosamtal för att hjälpa till med affären och agera bilexpert åt dig.

Bestämmer du dig för att köpa bilen utför Blipp transaktionen, ordnar digitala kontrakt, ägarbyte, löser eventuella lån som finns på bilen och tecknar garanti samt försäkring. Allt du behöver är en mobiltelefon med höjd swishgräns för att kunna betala kontantinsatsen.

Förmånligare billån med Blipp
Använd koden ad2020 när du skapar ett konto hos Blipp så får du en ränta på 3,99%

Trygga samarbetspartners

Blipp samarbetar med en rad olika partners för att göra din bilaffär så trygg och smidig som bara möjligt. BankID ser till att både köpare och säljare kan vara trygga med köpet och ägarbytet, som genomförs i samarbete med Transportstyrelsen. Med hjälp av Swish och Trustly överförs pengarna direkt, så att säljaren inte behöver vänta på betalningen.

Finansieringen står Ecster för. De erbjuder Blipps kunder ett billån med säkerhet som innebär betydligt lägre ränta än ett billån utan säkerhet, ett så kallat blancolån, gör. Räntan som erbjuds ligger på 4,5%, vilket matchar räntan som erbjuds av bilhandlare. Du väljer också själv hur mycket du vill betala i månaden. Blipp samarbetar även med Trygg Hansa och Folksam, som erbjuder försäkring på din bil till ett förmånligt pris.

Går du via oss på Alltombillan.se när du skapar ett konto hos Blipp så kan du nu få en ännu förmånligare ränta. Använd bara koden ad2020 så kommer Blipp erbjuda dig en ränta på 3,99%.

Kostnader och villkor

För en privatperson som köper bil av en annan privatperson är kostnaden för Blipps tjänster 6995 kronor. Köparen står för kostnaden, som bakas in i billånet. Då ingår, förutom trygghet och ett förmånligt billån, också sex månaders försäkring och ett års garanti.

Att använda blipp är inte bindande, och du kan hoppa av affären när som helst. Välkommen till framtidens bilaffär!

Transportstyrelsen beslutar om undantag för dubbdäck

Vid den här tiden på året är det många som står i kö för att få hjälp med däckbyten inför sommaren. Den pågående Coronakrisen får nu de bilverkstäder, som inte tvingats slå igen, att gå på knäna av arbetsbelastning. Transportstyrelsen har av den anledningen valt att förlänga den tillåtna perioden för dubbdäck till den 30 april.

På senare tid har ett flertal bilverkstäder runt om i landet har slagit larm om den press som Coronakrisen skapat. Många verkstäder har tvingats stänga eller permittera personal medan andra kämpar med hög arbetsbelastning på grund av det höga antalet sjukskrivningar. Vid den här tiden på året är trycket normalt sett högt på grund av alla däckbyten och i rådande läge riskerar verkstäderna att inte hinna med alla byten. För att underlätta deras arbetsbörda, och minska risken för smitta, har Transportstyrelsen därför tagit beslut om att förlänga tillståndet för att köra med dubbdäck. Genom att skjuta på datumet med två veckor hoppas man på att verkstäderna ska ha en chans att komma ikapp med däckbytena så att fordonsägare inte riskerar att köra olagligt på grund av minskad bemanning.

Förbud mot dubbdäck

Det är enligt lag förbjudet att köra med dubbdäck efter den 15 april. Anledningen till att man vill begränsa användandet av dubbdäck beror på att dubbarna sliter på vägarna och river upp hälsofarliga partiklar i luften*, dels ur asfalten men också ur däcken. I Sverige är det endast tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april men under rådande läge har Transportstyrelsen beslutat om ett undantag och skjutit upp datumet till den 30 april. Denna lösning gäller endast under 2020 och man ber att inte alla väntar till sista veckan i förlängningen med att boka tid, utan hoppas på att arbetsbördan ska jämnas ut något för verkstäderna.

Undantag för dubbdäck under coronakrisen

Pandemin slår hårt mot fordonsbranschen

Det är inte bara i verkstäderna man kämpar för att gå runt. Den senaste tiden har tusentals anställda i fordonsbranschen varslats eller permitterats världen över. Stora tillverkare, som exempelvis Volvo Cars, har tvingats stanna upp produktionen i sina fabriker. Biltillverkningen är inte bara beroende av att den personal som arbetar i fabriken ska vara frisk och arbetsför, man är även beroende av att kunna importera delar från underleverantörer runt om i världen. När en del i kedjan stannar upp påverkas hela produktionen. I förlängningen påverkar detta även bilhandlare som har en efterfrågan på nya och mer miljövänliga bilar – en produktion som nu står still.

Nya tillverkningsområden

I skrivande stund är det flera biltillverkare runt om i världen som tillfälligt har ändrat inriktning och nu producerar skyddsvisir och respiratorer åt sjukhusen under tiden som den ordinarie produktionen står still.

*Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1136887

*https://www.nyteknik.se/fordon/sa-paverkas-svenska-fordonstillverkarna-av-coronasmittan-6990954

*https://www.volvocars.com/se/om-volvo/foretaget/coronaviruset

*https://www.di.se/bil/fordonsjattar-staller-om-tillverkar-sjukvardsutrustning/

Så väljer du rätt bensinkort

Spenderar du mycket tid ute på vägarna och är en frekvent besökare på landets olika bensinstationer? I så fall skulle du antagligen dra stor nytta av ett bensinkort. Med ett bensinkort eller ett tankkort kommer du att kunna ta del av alla förmåner som bensinstationen erbjuder sina medlemmar. Till skillnad mot vad många tror behöver ett bensinkort inte innebära höga kreditkostnader och dyra årsavgifter. Det finns bensinkort både med- och utan kredit och faktum är att de flesta tankkort på marknaden är fria från årsavgifter. Istället du kan alltså bara dra nytta av fördelarna som rätt bensinkort för med sig.

Vilket bensinkort är bäst?

Så väljer du rätt bensinkortInnan du bestämmer dig för att skaffa ett bensinkort gör du bäst i att analysera dina vanor. Det är nämligen inte någon mening att skaffa ett bensinkort från en bensinstation eller mack du aldrig besöker. Istället bör du skaffa ett bensinkort som kan användas där just du vanligtvis tankar. Även om man inte alltid har möjlighet att tanka på en och samma station så finns det alltid någon mack som man besöker oftare än andra. Om inte, så kan införskaffandet av bensinkortet vara ett skäl att se över sina vanor. Åtminstone om du vill utnyttja ditt tankkort till max.

Vilket bensinkort som är bäst beror på vad det är för förmåner och tjänster som du är ute efter. Många bensinkort har liknande typer av förmåner samtidigt som alla har sin egna inriktning. Nedan kan du se vanliga förmåner kopplade till marknadens bästa bensinkort.

 • Rabatt på drivmedel
 • Bonus på köp
 • Försäkringar
 • Möjlighet till kredit
 • Exklusiva erbjudanden

När du gått igenom ovanstående punkter kan du enklare få en överblick över vilka av förmånerna som är viktiga för dig i valet av bensinkort. Om du exempelvis redan har försäkringar som täcker det mesta så kanske inte just denna förmån är relevant. Istället kanske du är mer intresserad av vilket kort som ger bäst rabatt på drivmedel. När du fått klart för dig vad dina förväntningar är så är det lättare att jämföra kort för att hitta det bästa bensinkortet.

Kort med rabatt på drivmedel

De flesta bensinkort på marknaden är kopplade till rabatter och erbjudanden. Många av de ledande bensinstationerna i landet erbjuder sina medlemmar viss rabatt i samband med tankning. Hur stor rabatt man får skiljer sig dock beroende på vilket kort man har. Men inte sällan handlar det om 10-25 öre rabatt per liter. Rabatten kan även variera beroende på om du tankar på en obemannad eller en bemannad station. Utöver rabatt på drivmedel så som bensin och diesel så finns det andra rabatter att utnyttja med rätt bensinkort. Använder du ditt betal- eller kreditkort i en butik som tillhör den kedja som ditt kort är kopplat till så är chansen stor att du får ett rabatterat pris på det du handlar.

Bonus- och återbäring med ditt bensinkort

Något annat som är vanligt när det gäller bensinkort är att bensinstationen har ett bonussystem. Detta innebär att du samlar på dig bonus när du tankar och handlar med ditt bensinkort. Är ditt kort kopplat till en kredit så ger kortet vanligtvis dig bonus var du än handlar. Andra bensinkort kan ha begränsningar för vilka köp som är bonusgrundande. Så var uppmärksam innan du väljer kort så att det inte enbart är köp på den specifika bensinstationen som är bonusgrundande. Hur bonusen betalas ut varierar. Vissa bensinkedjor sätter in bonusen på kortet när en viss summa uppnåtts medan andra skickar hem värdecheckar till dig. Nedan kan du se vad som gäller för bonus kopplade till marknadens ledande bensinkort.

BensinkortBonus på stationBonus övriga köpÅrsavgiftDrivmedelsrabatt
OKQ8 VISA0,6%0,3%0 kr20 öre/liter
Preem Mastercard0,5%0,5%0 kr25 öre/liter
Shell Mastercard0,5%0,5% (ej andra stationer)0 kr15 öre/liter
Cirkle K Mastercard0,3%0,3%0 kr15 öre/liter

Vi reserverar oss för eventuella ändringar som kan ske gällande kortens villkor.

Bensinkort med tilläggsförsäkringar

Bensinkort med försäkringarMånga av de bensinkort som finns på den svenska marknaden är kopplade till diverse tilläggsförsäkringar. Den vanligast förekommande försäkringen är en kompletterande reseförsäkring. Denna kan vara bra att ha om något oförutsägbart händer när du är på resande fot. Notera att den kompletterande reseförsäkringen vanligtvis enbart gäller i de fall du betalat minst 75% av resan med ditt bensinkort. Försäkringen som ingår ger dig bland annat ersättning om flyget är försenat eller om ditt bagage har kommit bort. Vidare är det vanligt att den kompletterande reseförsäkringen innehåller ett avbeställningsskydd.

Utöver de skydd vi nämnt så finns det även bensinkort som är kopplade till tanka-fel-försäkring. Detta kan vara bra för den bilist som ofta befinner sig i sin egna värld. Med en tanka-fel-försäkring får du nämligen ersättning för bland annat sanering av bränslesystem samt för bärgning om du skulle råka tanka bilen med fel bränsle. De olika bensinkorten kan även innehålla andra försäkringar och skydd så vi rekommenderar dig att läsa villkoren innan du bestämmer dig för vilket bensinkort du ska ha.

Tankkort med kredit

De flesta tankkort på marknaden går att koppla till en kredit. Detta är fallet för bensinkort från både OKQ8, Preem, Circle K, Shell och Volvo Finans. För att koppla kredit till sitt bensinkort måste man göra en ansökan. Detta innebär att kortutgivaren kommer att granska de uppgifter du lämnar samt inhämta en kreditupplysning. Detta för att se så att du har den kreditvärdighet som krävs för att ha ett kreditkort. Hur stort kreditutrymme du kan få beror på vilket kort du ansöker om samt din återbetalningsförmåga. De flesta bensinkort kan kopplas till ett kreditutrymme mellan 5000-100 000 kr. Kreditkort ger i regel bättre förmåner och villkor men kostnaderna kan lätt öka för dig. Detta då korten är kopplade till en kreditränta som du får betala om du väljer att delbetala dina fakturor. Det ska dock sägas att många bensinstationer erbjuder räntefri delbetalning i upp till 60 dagar. Håller du dig inom denna tidsram så kan du alltså undvika kreditränta helt. Däremot kan du få komma att betala uttagsavgift och valutapåslag beroende på hur du använder ditt bensinkort.

Billån med restvärde

Hör du till dem som föredrar nya bilar och gärna byter med ett par års mellanrum? Då kan ett billån med restvärde vara en smart finansieringslösning för dig. Lånen är anpassade för den som vill byta bil ofta och går ut på att ta ett mindre lån för att sedan –  i slutet av låneperioden – kvitta bilen mot resterande skuld.

När du tecknar ett billån med restvärde tar du endast lån på en del av bilens värde. Tillsammans med din bilhandlare kommer du överens om en tidsperiod för lånet och bilhandlaren gör sedan en beräkning på bilens värde vid den bestämda sluttiden. Värdet beräknas på olika parametrar såsom milantal, utrustning, och skick på bilen. Man tar även hänsyn till hur värdeminskningen för samma bilmodell brukar se ut.

I och med att du endast amorterar på bilens värdeminskning minskar dina månadskostnader gentemot om du skulle ha amorterat på bilens fulla värde.

Ex. Du väljer att köpa en bil för 150.000 kronor som beräknas vara värd 80.000 kronor om 3 år. 80.000 kronor är det så kallade restvärdet. Du får en amorteringsplan på de övriga 70.000 kronorna och betalar av de sista 80tn genom att lämna in bilen efter 3 år.

Billån med restvärde

Vad händer när avtalstiden löpt ut?

När avtalstiden löpt ut görs en bedömning av bilens värde. Då restvärdet beräknades ett par år tillbaka kan det hända att värderingen diffar lite åt ena eller andra hållet. Om värderingen stämmer kan du lämna in bilen och byta ut den mot en ny. Detta kräver en ny kontantinsats och en ny amorteringsplan. Har du inte den ekonomi som krävs kan du istället se över alternativet att låna till bil utan kontantinsats.

I de fall värderingen inte stämmer kan du antingen bli tvungen att betala mellanskillnaden, ifall att bilen visar sig vara mindre värd än beräknat, eller också få mellanskillnaden tillbaka om bilen restvärde varit för lågt beräknat. Här finns en möjlighet att få en kontantinsats till nästa bil.

Fler alternativ

Du är inte tvungen till att lämna in din bil när amorteringsplanen nått sitt slut. Vill du hellre behålla den kan du helt enkelt välja att betala av resterande värde alternativt förlänga lånet. Billån med restvärde är dock mest lönsamt just för den som önskar byta bil ofta. Privatleasing är ett annat sådant alternativ.

Zmarta

För- och nackdelar med billån med restvärde

Liksom med de flesta låneformer finns det för- och nackdelar även med billån med restvärde. Om du funderar på att ta ett lån ska du alltid se över vad din totala kostnad för bilen blir och därefter jämföra olika former av lån och långivare. Nedan lyfter vi några av de för- och nackdelar som finns med ett billån med restvärde.

Fördelar

 • Låneformen har ett finansiellt upplägg som passar dig som vill byta bil ofta.
 • Nya bilar har garantier som gör att du har möjlighet att få en billigare försäkring under tiden du har bilen.
 • Månadskostnaden blir lägre då du betalar av med bilen på slutet.

Fördelar

 • Du kan ej köpa bil av privatperson.
 • Du behöver ofta betala en handpenning på minst 20%.
 • Restvärdet kan skilja vid slutet av amorteringsperioden.

Jämför olika låneformer

Innan du tar ett beslut om billån är det viktigt att se över såväl dina kostnader för en bil som bruket av den. Vill du byta bil ofta kan billån med restvärde vara ett alternativ. I annat fall kan det vara värt att jämföra med ett vanligt billån. Det finns även möjlighet att leasa bil eller bli medlem i en bilpool om du inte kör så ofta. Här på Allt om Billån kan du läsa om olika sätt att äga eller hyra en bil samt jämföra långivare så att du hittar bästa billån till bästa ränta efter dina förutsättningar.