Att köpa elbil idag är för vissa av oss en “no-brainer” jämfört med att köpa en stinkande fossilbil. Allt fler svenskar väljer bil med sladd – för miljön och för plånboken.

Allt om Billån listar fyra saker som du bör tänka på för att finansiera ditt elbilsköp och lite annat.

1. Skaffa ett grönt billån

Ett grönt billån är ett slags billån som gäller när du ska köpa elbil. Det finns några få banker i Sverige som erbjuder denna låneform. Den stora fördelen för dig som kund är att du får en lägre ränta jämfört med ett ”vanligt” lån. Du får en ränterabatt jämfört med vad motsvarande billån kostar hos banken i fråga. Räntebesparingen varierar men det kan röra sig om cirka 0,5 till 2 procentenheter. Det blir ganska mycket pengar som du kan spara!

Finansiera elbil

2. Ansök om statligt bidrag för laddstation

För att uppmuntra fler att skaffa elbil finns ett statligt stöd för att täcka en del av kostnaden att installera laddstation i hemmet. Det går förvisso att ladda elbilar utan laddstation men det är säkrare och smidigare att ha en rejäl laddare hemma i garaget eller på uppfarten. Du installerar laddstolpen och söker därefter inom 6 månader bidraget genom att kontakta Naturvårdsverket. Du kan som mest få ersättning för halva kostnaden och som mest 10 000 kronor.

3. Skaffa smart el hemma

Elbil är som sagt både renare och billigare, men ska du ladda hemma krävs att du tänker till lite kring det där med elförbrukningen. Elbilar drar givetvis trots allt en hel del ström och elpriset är inte direkt lågt. Lösningen kan vara att skaffa ett elavtal med timpris och ställa in så att elbilen laddar på natten när elen är som billigast. Det är lätt ordnat med hjälp av en app. Ett annat tips är att tillverka egen el och göra bostaden mer energieffektiv. Luftvärmepumpguiden berättade att solceller på taket i kombination med en luftvärmepump kan leda till så stora besparingar att större delen av elen kan tryckas ut på elnätet under dagen, vilket gör att elbilsladdningen på natten blir riktigt billig. Besök luftvarmepumpguiden.nu.

4. Vilken elbil har du råd att köpa?

Slutligen bör du fundera noga över vilken slags elbil du ska köpa. Många drömmer om en Tesla S men det är trots allt närmast en sportbil, om än en praktisk sådan. Är det en sådan du vill ha och har råd med det – visst, det blir säkert ett bra köp. Men för de flesta är det nog en något billigare variant som är mer aktuell. Du kan ha rätt till klimatbonus men tänk på att du måste ligga ute med pengarna när du köper din elbil. Service och däckkostnad varierar mellan olika modeller. Elbilar är billigare att underhålla än fossildrivna bilar men priset för service varierar mellan olika märken. Framförallt kan försäkringspremien variera beroende på vad bilen kostar.

Elbil & ekonomi – 4 tips till dig som ska köpa elbil