Många svenskar väljer att köpa en begagnad bil och det blir ofta en väldigt bra affär. En ny bil faller fort i pris och därför får man ofta väldigt mycket bil för pengarna om man köper begagnat. Statistik visar att andrahandsvärdet på en bil efter fyra år är nere på omkring 50% för många bilmodeller. Hur andrahandsvärdet för just din bil utvecklas över tid beror både på bilens märke, modell och dess slitage.

Som med allt annat som säljs så förekommer det oseriösa säljare även i bilbranschen. Priserna på begagnade bilar varierar även kraftigt. Det är därför extra viktigt att du som köpare inte bara har tillräcklig kunskap för att själv kunna bedöma bilens skick utan att du även kontrollerar att säljaren är legitim. Att låna pengar till att köpa en begagnad bil går utmärkt. Däremot kräver banker som erbjuder specifika billån med säkerhet att du köper bilen av en licensierad bilhandlare. Tar du däremot ett privatlån utan säkerhet är detta inget du behöver tänka på.

Låna pengar till begagnad bil

Saker du bör tänka på vid ett eventuellt bilköp:

  • köpa begagnad bilKontrollera att säljaren är registrerad ägare för bilen.
  • Be att få provköra bilen. Om du själv inte är fordonskunnig är det en bra idé att ha med dig en person som kan utföra en enklare kontroll av bilens skick på plats.
  • Köper du bilen från en bilhandlare kan det finnas möjlighet att teckna en garanti för bilen.

Kontrollera dokumenten för bilen

DU bör alltid gå igenom dokumenten för bilen innan ett köp. Begär att få se besiktningsprotokollet och bekräfta att bilen är besiktigad samt att eventuella anmärkningar har åtgärdats. Se även över serviceboken för bilen. Det optimala är om bilen har servats i enlighet med tillverkarens rekommendationer.

Köpekontraktet

Man bör alltid upprätta ett köpekontrakt vid ett ägarbyte. Köper du din bil från en privatperson finns det standardkontrakt att tillgå hos exempelvis Blocket och Konsumentverket. Bilhandlare har egna köpekontrakt.

Låna pengar till begagnad bil hos Zmarta

bakgrund faq

Ditt skydd som konsument

ditt skydd som konsument

Om du köper din bil från en bilhandlare (näringsidkare) så gäller konsumentköplagen. I enlighet med konsumentköplagen har du en reklamationsrätt på 3 år från köptillfället. Rätten till reklamation innebär att säljaren i första hand är skyldig att reparera fel på bilen som anses ha funnits där vid köptillfället. Fel som uppkommer under de första sex månaderna räknas som ursprungliga fel såvida inte säljaren kan bevisa motsatsen. För den efterföljande perioden ligger bevisbördan hos dig som köpare. Om säljaren vid en reklamation inte kan eller inte är villig att reparera skadorna på bilen har du rätt att häva köpet och få köpeskillingen återbetald. För att reklamationsrätten ska gälla krävs dock att du reklamerar ditt köp inom skälig tid. Reklamerar du inom 2 månader anses det alltid vara inom skälig tid. Teoretiskt sätt kan du reklamera ett köp både muntligt och skriftligt. En skriftlig reklamation är dock att föredra då det ger en starkare bevisning vid en eventuell tvist.

Har du tecknat en garanti kan det vara bra att veta att dina rättigheter enligt konsumentköplagen fortfarande gäller och att garantin är ett komplement till denna lag och inte ett alternativ. Konsumentköplagen kan inte avtalas bort.

Köper du din bil av en privatperson gäller tyvärr inte konsumentköplagen. Detta är en av nackdelarna med att köpa sin bil från en privatperson. Notera dock att en privatperson som bedriver affärsmässig försäljning av bilar klassas som en näringsidkare även om denne inte är registrerad hos bolagsverket eller saknar f-skattesedel. I sådana fall gäller konsumentköplagen.

Att låna pengar till en begagnad bil

Om du är ute efter att köpa en begagnad bil men behöver finansiering så finns det lite olika alternativ. Vissa storbanker erbjuder billån där du sätter bilen som säkerhet för lånet. När du tar ett billån med säkerhet behöver du själv gå in och betala 20% av bilens kostnad. Detta i form av en kontantinsats som du antingen har sparat ihop till eller som du kan låna till hos en annan långivare. Resterande del av bilens värde kan du ta i ett så kallat billån. Om du ämnar att ta ett billån när du köper en begagnad bil så finns det dock vissa saker du bör tänka på. Exempelvis så måste bilen i de allra flesta fall inhandlas hos en auktoriserad bilhandlare. Således kan du inte ta ett billån om du tänkt köpa en begagnad bil av en privatperson på Blocket. Då får du istället ta ett lån utan säkerhet där du lånar till hela bilens värde.

Om du lånar pengar till bil genom att ta ett blancolån så finns det inga regler för vem du köper bilen av. Du kan dessutom låna pengar till bil utan kontantinsats. Däremot får du räkna med en något högre ränta då du inte har någon säkerhet för lånet så som vid ett traditionellt billån. Risken för banken blir således högre vilket avspeglar sig i en högre ränta. Har du en god ekonomi med hög inkomst och få skulder så bör du dock inte oroa dig för någon oskälig ränta.