Många av de som köper en bil behöver finansiera köpet med ett billån. Det finns olika finansieringsalternativ beroende på vem man köper bilen av samt om bilen är ny eller inte. Om man köper en helt ny bil eller en bättre begagnad bil där köpet sker via en auktoriserad bilhandlare så har man möjlighet att teckna ett billån med säkerhet. Detta innebär att du kan få en lägre ränta än om du tar ett lån utan säkerhet. Att ta ett billån med säkerhet kräver dock att du själv går in och betalar en kontantinsats. Denna kontantinsats ligger på 20% av bilens värde. Resterande del på 80% kan du finansiera med ett billån med säkerhet. Det är då din bil som utgör säkerheten för lånet vilket också är anledningen till att räntan är lägre. Det finns många aktörer på marknaden som erbjuder billån med säkerhet idag. Nedan listar vi långivare som erbjuder lån både med- och utan säkerhet. Notera att räntan kan vara lägre än vad som visas nedan om du väljer att använda din nya bil som säkerhet för lånet.

Jämför billån med säkerhet

Billån med säkerhet kräver kontantinsats

Billån med säkerhet

Billån med säkerhet är framförallt aktuellt för dig som köper en nyare bil. En ny bil innebär ofta en stor kostnad som är svår att hantera utan extern finansiering. De flesta som inte har ett gediget sparande är alltså förpassade till att ta ett billån med säkerhet. Ett sådant lån kan även tecknas av den som köper en äldre bil. Dock måste bilen inhandlas från en auktoriserad bilhandlare. Du kan således inte använda bilen som säkerhet om du tänkt köpa en begagnad bil av en privatperson. Villkoren hos de långivare som erbjuder billån med säkerhet kan variera men samtliga kräver alltså att köpet görs hos en riktig bilhandlare. När du tar ett billån med säkerhet så innebär det att bilen utgör pant för själva lånet. Detta kan liknas vid hur det fungerar när du tar ett bolån och bostaden agerar säkerhet för lånet. En gemensam nämnare för alla lån med säkerhet är att räntan är lägre och villkoren bättre än för lån utan säkerhet.

När du väljer att ha bilen som säkerhet för ditt lån måste du betala en kontantinsats. Anledningen till detta är att bilen snabbt sjunker i värde samt att långivaren inte vill ta en högre kreditrisk än nödvändigt. Skulle du inte sköta återbetalningen av skulden har låneinstitutet rätt att ta din bil ifrån dig för att driva in de pengar du är skyldig. Om banken då skulle ha lånat ut 100% av bilens värde i samband med nyköp finns risken att bilen sedan dess sjunkit i värde. Således skulle långivaren inte få in hela den utlånade summan. När du som låntagare betalar en kontantinsats så täcker detta upp för de marginaler som ett sjunkande värde kan innebära. Kontantinsatsen på billån med säkerhet ligger i skrivande stund på 20%. Detta innebär att du som köper en bil för 300 000 kr måste betala 60 000 kr själv. Resterande 240 000 kr lånar banken eller långivaren ut till dig till låg ränta.

Räntor och villkor för billån med säkerhet

Billån med säkerhet har i regel lite andra villkor än lån utan säkerhet. Villkoren kan givetvis skilja sig åt mellan olika banker och låneinstitut men brukar ändå se snarlika ut. Exempelvis brukar det finnas ett litet högre minsta belopp som gäller när du ska låna för att köpa ny bil. Hos Swedbank exempelvis är det minsta lånebeloppet 70 000 kr medan det hos Handelsbanken är 50 000 kr. Inte sällan kan du låna upp till mellan 300 000-700 000 kr. Som vi nämnt tidigare så är även ett vanligt förekommande villkor att du själv ska gå in med en kontantinsats. Ett alternativ till detta är att gå in med en inbytesbil.

Så ansöker du om billån med kontantinsats

Billån med kontantinsats

Om du uppfyller kraven som ställs för att ta ett billån med kontantinsats så kan du jämföra långivare här ovan. När du hittat det mest lämpliga alternativet som ger dig det billigaste lånet så kan göra en låneansökan. Har du redan hittat en bil som du vill köpa så ansöker du direkt på långivarens hemsida. Om du ännu inte bestämt dig för vilken bil du vill köpa så kan du istället ansöka om ett lånelöfte. Detta lånelöfte gäller i regel i 90 dagar och låter dig leta objekt i lugn och ro. När du ansöker om ett lånelöfte online så får du i regel svar på din ansökan inom 24 timmar. Har du redan hittat ett objekt och gör en låneansökan så brukar du kunna få besked snabbare än så. I samband med låneansökan får du förutom att uppge dina kontakt- och personuppgifter även ange årsmodell på bilen som du tänkt köpa. Långivaren vill även veta om du har en inbytesbil av värde samt hur mycket du tänkt lägga i kontantinsats. Genom att lägga en högre kontantinsats kan du få en bättre ränta och bättre villkor. Därtill behöver du inte låna lika mycket pengar och har på så sätt möjlighet att återbetala ditt billån snabbare.

När du skickat din låneansökan och identifierat dig via mobilt BankID så får du alltså besked inom kort. Visar det sig att din låneansökan blivit beviljad så betalas pengarna ut när säljaren till bilen har lämnat in ett påskrivet avtal. Innan dess kommer du att få hjälp av banken eller låneinstitutet att upprätta ett köpeavtal för bil. Detta avtal tar du alltså sedan med dig till den auktoriserade bilhandlaren.