Har du hunnit byta till vinterdäck än? Om inte är det hög tid att få dem bytta denna veckan. Från och med den 1 december är det krav på att alla fordon, såväl lätta som tunga, ska ha vinterdäck monterade om det är vinterväglag.

Krav på vinterdäck vid vinterväglag

Dags att byta till vinterdäck

Kravet på att ha vinterdäck under perioden december till mars gäller om vinterväglag råder. Du begår med andra ord inget brott om du inte har vinterdäck på bilen så länge vägarna är torra och fina. Under den här perioden på året kan vädret slå om snabbt så att utmana ödet genom att vänta för länge med ett däckbyte kan få både onödiga och förödande konsekvenser.

Tidigare kännetecknades vinterväglag av att det fanns snö, is eller frist på vägbanan eller angränsande vägbana. Den definitionen är numera skärpt till att gälla om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om du blir stannad är det polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Dubbdäck tillåtna från 31 oktober

För den som vill vara väl förbered är det tillåtet att börja köra med dubbdäck från och med den 31 oktober. Dubbdäcken får sedan sitta på som längst till och med den 15 april. Om det föreligger vinterväglag eller risk för det utanför denna period är de tillåtna även då.

Då det är krav på att ha dubbdäck fram till den 31 mars och de måste plockas av innan den 15 april är det ofta högt tryck på däckverkstäder de två första veckorna i april, så om du har dubbdäck monterade på bilen är det bra att vara ute i god tid med att boka ditt däckbyte.

Minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäck för lätta fordon och personbilar är tre millimeter, är det mindre än så är de inte godkända för vinterväglag. Vidda däckverstäder, exempelvis Däckia, rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 mm pga av däckens ökade förmåga att leda bort slask och få grepp på is.

Ta för vana att alltid kontrollera kvalitén på dina däck innan du stoppar undan dem för förvaring. På så sätt hinner du i god tid skaffa nya inför sommarens och vinterns däckbyte.

Lendo

Undantag från kravet om vinterdäck

Enligt Transportstyrelsen finns det ett par tillfällen då man kan göra undantaget från kravet om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten. Detta undantag gäller:

  • Vid provkörning eller bogsering (i samband med reparation).
  • Vid färd till och från besiktningsföretag (via den kortaste och lämpligaste vägen).
  • Om du kör med stöd av saluvagnslicens (kortaste lämpliga sträcka från exempelvis hamn, verkstad eller lokal till annan sådan lokal eller garage).
  • Om du har däck med en fälgdiameter på 10 tum eller mindre
  • Vid anläggningsarbete
  • Vid militär användning

Viktiga datum att komma ihåg

1 oktober – 15 april: Under den här perioden är det tillåtet att använda dubbdäck

1 december – 31 mars: Denna period ska ditt fordon ha vinterdäck om det råder vinterväglag

Dags att byta däck?