Spenderar du mycket tid ute på vägarna och är en frekvent besökare på landets olika bensinstationer? I så fall skulle du antagligen dra stor nytta av ett bensinkort. Med ett bensinkort eller ett tankkort kommer du att kunna ta del av alla förmåner som bensinstationen erbjuder sina medlemmar. Till skillnad mot vad många tror behöver ett bensinkort inte innebära höga kreditkostnader och dyra årsavgifter. Det finns bensinkort både med- och utan kredit och faktum är att de flesta tankkort på marknaden är fria från årsavgifter. Istället du kan alltså bara dra nytta av fördelarna som rätt bensinkort för med sig.

Vilket bensinkort är bäst?

Så väljer du rätt bensinkortInnan du bestämmer dig för att skaffa ett bensinkort gör du bäst i att analysera dina vanor. Det är nämligen inte någon mening att skaffa ett bensinkort från en bensinstation eller mack du aldrig besöker. Istället bör du skaffa ett bensinkort som kan användas där just du vanligtvis tankar. Även om man inte alltid har möjlighet att tanka på en och samma station så finns det alltid någon mack som man besöker oftare än andra. Om inte, så kan införskaffandet av bensinkortet vara ett skäl att se över sina vanor. Åtminstone om du vill utnyttja ditt tankkort till max.

Vilket bensinkort som är bäst beror på vad det är för förmåner och tjänster som du är ute efter. Många bensinkort har liknande typer av förmåner samtidigt som alla har sin egna inriktning. Nedan kan du se vanliga förmåner kopplade till marknadens bästa bensinkort.

  • Rabatt på drivmedel
  • Bonus på köp
  • Försäkringar
  • Möjlighet till kredit
  • Exklusiva erbjudanden

När du gått igenom ovanstående punkter kan du enklare få en överblick över vilka av förmånerna som är viktiga för dig i valet av bensinkort. Om du exempelvis redan har försäkringar som täcker det mesta så kanske inte just denna förmån är relevant. Istället kanske du är mer intresserad av vilket kort som ger bäst rabatt på drivmedel. När du fått klart för dig vad dina förväntningar är så är det lättare att jämföra kort för att hitta det bästa bensinkortet.

Kort med rabatt på drivmedel

De flesta bensinkort på marknaden är kopplade till rabatter och erbjudanden. Många av de ledande bensinstationerna i landet erbjuder sina medlemmar viss rabatt i samband med tankning. Hur stor rabatt man får skiljer sig dock beroende på vilket kort man har. Men inte sällan handlar det om 10-25 öre rabatt per liter. Rabatten kan även variera beroende på om du tankar på en obemannad eller en bemannad station. Utöver rabatt på drivmedel så som bensin och diesel så finns det andra rabatter att utnyttja med rätt bensinkort. Använder du ditt betal- eller kreditkort i en butik som tillhör den kedja som ditt kort är kopplat till så är chansen stor att du får ett rabatterat pris på det du handlar.

Bonus- och återbäring med ditt bensinkort

Något annat som är vanligt när det gäller bensinkort är att bensinstationen har ett bonussystem. Detta innebär att du samlar på dig bonus när du tankar och handlar med ditt bensinkort. Är ditt kort kopplat till en kredit så ger kortet vanligtvis dig bonus var du än handlar. Andra bensinkort kan ha begränsningar för vilka köp som är bonusgrundande. Så var uppmärksam innan du väljer kort så att det inte enbart är köp på den specifika bensinstationen som är bonusgrundande. Hur bonusen betalas ut varierar. Vissa bensinkedjor sätter in bonusen på kortet när en viss summa uppnåtts medan andra skickar hem värdecheckar till dig. Nedan kan du se vad som gäller för bonus kopplade till marknadens ledande bensinkort.

BensinkortBonus på stationBonus övriga köpÅrsavgiftDrivmedelsrabatt
OKQ8 VISA0,6%0,3%0 kr20 öre/liter
Preem Mastercard0,5%0,5%0 kr25 öre/liter
Shell Mastercard0,5%0,5% (ej andra stationer)0 kr15 öre/liter
Cirkle K Mastercard0,3%0,3%0 kr15 öre/liter

Vi reserverar oss för eventuella ändringar som kan ske gällande kortens villkor.

Bensinkort med tilläggsförsäkringar

Bensinkort med försäkringarMånga av de bensinkort som finns på den svenska marknaden är kopplade till diverse tilläggsförsäkringar. Den vanligast förekommande försäkringen är en kompletterande reseförsäkring. Denna kan vara bra att ha om något oförutsägbart händer när du är på resande fot. Notera att den kompletterande reseförsäkringen vanligtvis enbart gäller i de fall du betalat minst 75% av resan med ditt bensinkort. Försäkringen som ingår ger dig bland annat ersättning om flyget är försenat eller om ditt bagage har kommit bort. Vidare är det vanligt att den kompletterande reseförsäkringen innehåller ett avbeställningsskydd.

Utöver de skydd vi nämnt så finns det även bensinkort som är kopplade till tanka-fel-försäkring. Detta kan vara bra för den bilist som ofta befinner sig i sin egna värld. Med en tanka-fel-försäkring får du nämligen ersättning för bland annat sanering av bränslesystem samt för bärgning om du skulle råka tanka bilen med fel bränsle. De olika bensinkorten kan även innehålla andra försäkringar och skydd så vi rekommenderar dig att läsa villkoren innan du bestämmer dig för vilket bensinkort du ska ha.

Tankkort med kredit

De flesta tankkort på marknaden går att koppla till en kredit. Detta är fallet för bensinkort från både OKQ8, Preem, Circle K, Shell och Volvo Finans. För att koppla kredit till sitt bensinkort måste man göra en ansökan. Detta innebär att kortutgivaren kommer att granska de uppgifter du lämnar samt inhämta en kreditupplysning. Detta för att se så att du har den kreditvärdighet som krävs för att ha ett kreditkort. Hur stort kreditutrymme du kan få beror på vilket kort du ansöker om samt din återbetalningsförmåga. De flesta bensinkort kan kopplas till ett kreditutrymme mellan 5000-100 000 kr. Kreditkort ger i regel bättre förmåner och villkor men kostnaderna kan lätt öka för dig. Detta då korten är kopplade till en kreditränta som du får betala om du väljer att delbetala dina fakturor. Det ska dock sägas att många bensinstationer erbjuder räntefri delbetalning i upp till 60 dagar. Håller du dig inom denna tidsram så kan du alltså undvika kreditränta helt. Däremot kan du få komma att betala uttagsavgift och valutapåslag beroende på hur du använder ditt bensinkort.

Så väljer du rätt bensinkort